E-mail

 

Diffúz hajhullásSzinonímái: Alopecia diffusa, alopecia diffusa chronica, telogen effluvium, hajritkulás, diffúz hajhullás, kiterjedt hajvesztés, reverzibilis hajvesztés
 

A diffúz szó jelentése: szétszórt, rendezettség nélküli. Ez a hajhullás típus (más néven: telogen effluvium) a hajas fejbőr egészére kiterjedő, egyenletes hajritkulást okoz. A diffúz alopécia egyébként gyűjtőfogalom, melybe több telogén típusú hajvesztés is beletartozik.

diffúz hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, szétszórt hajhullás, egyenletes hajhullás, telogén effluvium, telogen effluvium, diffúz hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, szétszórt hajhullás, egyenletes hajhullás, telogén effluvium, telogen effluvium, diffúz hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, szétszórt hajhullás, egyenletes hajhullás, telogén effluvium, telogen effluvium,


A telogén szó a hajszálak életének utolsó szakaszára utal, melyet nyugalmi fázisnak is nevezünk. Ebben a szakaszban már nem növekszik a haj, mert a hajszálak leváltak a hajtüszőről. Lassan haladnak a fejbőr felé, majd kihullanak. Ez a periódus a hajszálak életében általában 3 hónapig tart. Diffúz hajhullás esetén a hajszálak idő előtt telogén fázisba kerülnek, így a nyugalmi időszak esetükben megduplázódik, vagy akár többszörösére is nőhet.

Ennél a kórképnél a haj gyengéd húzását követően nagy számban távoznak fehér tövükkel együtt a hajszálak a hajas fejbőrről, eltávolításuk pedig nem jár fokozott fájdalomérzettel. A fejbőr általában reakciómentes, vagyis bőrpirosodás, viszketés, hámlás vagy bőrsorvadás nem diagnosztizálható.


Megkülönböztetünk akut és krónikus telogen effluviumot. Ez a megbetegedés általában nem okoz maradandó kopaszságot (reverzibilis hajvesztés, végleges hajhullás), mert az okok megszüntetése után újra kinő a haj, és visszanyeri eredeti szépségét. 


További panaszok jelentkezhetnek a hajhullás mellett: töredező, behasadó körmök, vékonyszálú, tompa, töredező, fénytelen és ritkuló haj. Neurotikus tünetek is előfordulhatnak: feszültségérzés, alvászavarok, lehangoltság vagy szorongás.
A diffúz hajhullás leggyakrabban a 40-50 év közötti nőket érintő megbetegedés.

A telogén hajvesztéssel járó kórképek a következők:

1. Újszülöttek hajhullása: a születés megelőzően a magzat majdnem összes hajszála telogén stádiumba kerül, ezért a szülés utáni 6-8. héten, a telogén fázis végén kihullik a haj.
2. Szülést követő hajhullás: terhesség ideje alatt a természetes hajvesztés leáll, így fokozottabb mennyiségű haj kerül telogén szakaszba. A szülést követően azonban - a szoptatás ideje alatt - a női hormonok (ösztrogének) szintje lecsökken az anyai szervezetben, ami hajhullás kialakulását vonja maga után.
3. Fogamzásgátló tabletták szedése után hasonló folyamatok eredményeznek hajhullást, mint szülést követően.
4. Egyéb gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet hajhullás: pl. antidepresszánsok, nem szteroid alapú gyulladásgátló szerek, Syncumar, daganatellenes szerek, citosztatikumok is okozhatják.
5. Súlycsökkenés okozta hajhullás: hiányos táplálkozás, drasztikus fogyókúra, alkoholizmus is okozhat diffúz hajhullást. Az általános vitamin- és nyomelemhiány mellett megfigyelték ilyen esetekben a pajzsmirigyhormonok csökkenését is, mely hozzájárulhat a betegség kialakulásához.
6. Betegségekhez társuló hajhullás: rosszindulatú daganat, veseelégtelenség, májbetegség, súlyos fertőzések, magas láz, akut vagy krónikus vérvesztés következtében is kialakulhat.
7. Pajzsmirigy megbetegedés esetén a hyperthyreosis (pajszmirigy túlműködése), hypothyreosis (pajzsmirgy alulműködése) egyaránt okozhat hajhullást.
8. Anyagcserezavarok okozta hajhullás: vitamin- és nyomelem hiány (biotin, cink, vas, B12, folsav), valamint protein hiány is állhat a hajvesztés hátterében.
9. Súlyos pszichológiai stressz (sokkos állapot) is eredményezhet hajvesztést.
10. Vegyi anyagok okozta hajhullás: éveken át tartó hajfesték használat is állhat a fokozódó hajritkulás hátterében.

A diffúz hajhullás általában a kiváltó okok megjelenését követően, pár héten, hónapon belül jelentkezik és általában 6-8 hónapig tart.

Kezelés: a kiváltó ok megszüntetése mellett jótékony hatásúak a vérkeringés serkentő és a hajhagymákat aktívan tápláló hajszeszek.


 

Cikkek hasonló témában:

A hajhullás kivizsgálása

Pajzsmirigybetegség és a hajhullás

Stressz és hajhullás

A hajhullás típusai

Hajhullás férfiaknál

Női hajhullás okai

Foltos hajhullás

Tavaszi hajhullás

Gyulladásos betegségek és a hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!