E-mail

 

Férfiak hajhullása


Szinonimái: Androgen alopecia, Alopecia androgenica férfiaknál, Alopecia adrogenic of man, Male pattern baldness, Férfiak androgén alopeciája, Férfiak androgén eredetű kopaszsága, Androgén alopecia férfiaknál, Alopecia androgenetica in men, Androgenetic alopecia, férfias hajhullás, Férfias típusú kopaszodás, Férfias típusú hajhullás, hajhullás férfiaknál, férfiak és hajhullás.

Az erősebb tagja nem már 5000 évvel ezelőtt is gyászolták hajuk elvesztését, és különböző kezelésekkel próbálták visszafordítani a kopaszodás folyamatát. Fejbőrüket mézzel, olajjal, kecse vizeletével és galamb ürülékével kenegették, hogy visszaszerezzék fiatalos megjelenésüket.
Ma sincs ez másképp, hiszen korunk pszichológiai tanulmányai szerint, a férfiak számára a hajhullás napjainkban is nagy stresszt, keserűséget okoz, rombolja az önbizalmukat.

 

A hajhullás okai férfiaknál

Hippokratész talán emiatt kezdett el i. e. 400 körül foglalkozni a férfiak hajhullásának okaival. Vizsgálódása közben figyelt fel arra, hogy az "eunochokok” nem kopaszodnak! Észrevette, hogy a fenti csoportba tartozó férfiak magas hangon beszélnek és a külső nemi jelleg jegyei nem fejlődtek ki teljesen náluk.

Dr. James B. Hamilton anatómus vette elő a múlt században először Hippokratész tanulmányát, és a téma mélyebb tanulmányozása után 1942-ben publikált egy tanulmányt a férfiak hajhullásáról. Kifejtette, hogy a férfi nemi hormonok, a genetikai tényezők (öröklődés), valamint az életkor tehető felelőssé a kopaszodásért. Később, 1942-re kifejlesztette az első osztályozási rendszert, mellyel mérni lehetett a hajhullás mértékét a férfiaknál. Dr. O’ Tar Norwood dolgozta át, és pontosította rendszerét 1975-ben. Ma is az ő táblázatát használják a kopaszság mértékének és továbbhaladási irányának a megállapításához:

Hajhullás férfiaknál, férfiak hajhullása, dht érzékenység férfiaknál, hormonális hajhullás férfiaknál


1. Hormonális okok


Hiába nevezte meg Hamilton a kopaszodásért felelős férfi nemi hormonokat, csak jóval később kezdték a tudósok mélyebben megérteni a folyamatot. A tesztoszteron a herékben (nőknél a petefészekben) termelődik, valamint mindkét nemnél a mellékvesékben is. 1960-as években derült ki, hogy a tesztoszteront a szteroid 5 alfa-reduktáz izoenzimé alakítja át az aktívabb formájú Dihydro-tesztoszteronná (DHT) a perifériás androgén érzékeny szövetekben. A DHT 50 X hatékonyabb a tesztoszteronnál a férfias jegyek kialakításában.
 


A DHT-ra érzékeny személyeknél 20 éves kortól a halántékon és homloknál található szőrtüszők el kezdenek sorvadni, a hajszálak életének növekedési szakasza lerövidül. Rövidebb és vékonyabb hajszálak kezdenek el nőni. Fokozatosan leáll a hajhagymák működése, a fejbőre vékonyabbá és fényessé válik. A szőrüszők kivezető nyílásai eltűnnek.

 


Miért marad mégis a DHT-ra érzékeny férfiaknak patkó alakban haj a fejükön? Ezen a területen a hajszállak ellenállnak a tesztoszteron támadásának, ezért tovább nőnek még akkor is, ha átültetik őket a test egy másik részére. Ezt a genetikai sajátosságot használják ki a hajátültetés területén.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy önmagában a DHT hiánya megszüntetné a hajhullást. Érdemes egyéb kutatási eredményeket is áttekintenünk, mert így látni fogjuk, hogy sokkal összetettebb problémával állunk szemben.

 

2. Genetikai tényezők


Hamilton professzor a hajhullással kapcsolatos kutatása során kísérleti céllal tesztoszteron injekciókat adott be különböző életkorú férfiaknak. Míg az idősebb férfiak haja pár hónapon belül kihullott, addig a fiatalabbaké csak több év múlva. Amint felfüggesztették az injekciózást, kivétel nélkül megszűnt a hajhullás. Meglepetést az okozott neki, hogy voltak olyanok, akiknél semmilyen változást nem okozott a tesztoszteron! Kiderült, hogy e férfiak családjában sem apai, sem anyai ágon nem fordult elő androgen alopecia, ezért nem örökölték az erre hajlamosító tényezőket.

Az orvostudomány még nem képes teljes bizonyossággal arra a kérdésre választ adni, hogy pontosan mely örökletes tényezők okozzák a férfias típusú kopaszodás. A legáltalánosabban elterjedt magyarázat a hajgyökerek DHT érzékenysége, melyet már korábban részleteztünk.
A legújabb kutatások arra is rámutatnak, hogy az anya által átörökített X-kromoszómában található androgén-receptor gének a felelősek a férfiak hajminőségéért.

Hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani a férfias típusú hajhullást, ez azonban potenciaproblémákat vonhat maga után, ami miatt a férfiak többsége visszautasítja ezt a gyógymódot.

 

3. Életkor

 

Hamilton professzor kísérleti csoportjában az injekciók hatására az idősebb férfiak haja sokkal hamarabb kihullott, mint a fiatalabbaké. Az életkor tehát a harmadik faktor, amely a kopaszodást befolyásolja.

A férfiaknál a herékben található Leydig-sejtek termelik az androgén hormonokat. A kor előrehaladtával ezek a sejtecskék lassan el kezdenek pusztulni, ezért csökken szervezetükben a tesztoszteron szint. A férfiak 30%-a örököl DHT érzékenységet, náluk legkésőbb 30 éves korban elkezdődik a hajhullás. A 30. életév betöltése után évente kb. 1%-kal emelkedik az androgén alopéciában szenvedők aránya. Ez azt jelenti, hogy 60 éves korra már a férfiak 60%-ánál elkezdődik valamilyen mértékben a kopaszodás.

Férfiaknál általában a homloktájon kezdődik a hajhullás, így a homlok egyre magasabbá válik, a haj fokozatosan felkopik. Másoknál a fejtetőn keletkezik egy kicsi kopasz folt, majd fokozatosan növeli méretét

A Norwood-Hamilton féle kopaszodási skála áttekintése nem csak a kopaszodás mértékének megállapításában segít, hanem a hajvesztés várható továbbhaladási irányára is enged következtetni.

 
A hajhullás további lehetséges okai férfiaknál:


4. Stressz


Tartósan feszült állapot is eredményezhet hajhullást. Stressz hatására ugyanis megemelkedik a szervezetben a stresszhormonok szintje (kortizol, adrenalin és noradrenalin szint). A hormonális változások hatására a szív gyorsabban kezd el verni, az izmok megfeszülnek, a vérnyomás pedig megemelkedik. A bőr erei összeszűkülnek, ezért felszíne hideggé és nyirkossá válik, pórusai összehúzódnak. Mindezen változások hatására romlik a bőr, a hajhagymák, valamint a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása. A huzamosabb ideig fennálló stressz tehát tartós tápanyaghiányt okozhat a hajhagymák életében, ami a hajhullást eredményezhet.


5. Gyógyszerek


Hajhullást okozhatnak: nem szteroid alapú gyulladásgátló szerek, antidepresszánsok,  citosztatikumok (sejtmérgek), daganatellenes szerek, anabolikus szteroidok, vérnyomáscsökkentők, koleszterinszintcsökkentők, véralvadásgátlók, fogyókúrás gyógyszerek, antibiotikumok.


6. Hiányos táplálkozás


Fogyókúra, helytelen táplálkozás, alkoholizmushoz kapcsolódó hiányos táplálkozás is kiválthat hajhullást. A tartós vitamin-, nyomelem- és proteinhiány mellett ugyanis ilyen esetekben általában csökken a szervezetben a pajzsmirigyhormonok mennyisége, ami fokozhatja a legyengült szervezet hajhullásra való hajlamát.


7. Betegségek


1. Gyulladással járó megbetegedések okozhatnak hajhullást:


i.    fogászati (kezeletlen fog, gyökérciszta, kiesett fogtömés)
ii.    fül-orr-gégészeti (krónikus arcüreggyulladás, mandulagyulladás)
iii.    urológiai folyamat (prosztatagyulladás).
iv.    krónikus epehólyag-gyulladás
 

2. Egyéb betegségek is járhatnak hajhullással: veseelégtelenség, rosszindulatú daganat, májbetegség, akut vagy krónikus vérvesztés, súlyos fertőzések, magas láz, vashiány következtében is kialakulhat.
3. Idegrendszeri megbetegedések, súlyos pszichés stressz
 

v.    Feszült, alvászavarral, kimerüléssel járó ideges lelkiállapot
vi.    Pszichiátriai betegség: hajtépés (trichotillomania)
vii.    Sokkos állapot

4. Pajzsmirigy alul vagy túl működése egyaránt okozhat hajhullást
5. Autóimmun betegségek is okozhatnak hajvesztést(pl.: Sjörgen-szindróma, szisztémás lupus erythematosus, vitiligo, atopiás dermatitis, egyes típusú cukorbetegség, reumás izületi gyulladás, vészes vérszegénység, Addison betegség)
6. Anyagcserezavarok, felszívódási problémák is állhatnak a hajhullás hátterében.
7. Mérgezések (pl. nehézfémek, arzén, tallium, ólom)
8. Fejbőrbetegségek: gombás fertőzés (tinea capitis), seborrhoea, gennyes szőrtüszőgyulladás, heggel gyógyuló bőrbetegségek, pyodermák (a bőr gennyes folyamatai), furunculus.


8. Vegyi anyagok


Hajszépészeti kezelések: tartós hajfesték, dauer, hajzselé alkalmazása is kiválthat hajhullást. Hajzselé szempontjából veszélyes lehet, ha télen, hidegben használják, mert a zselé által vizessé válik a haj, ami maga után vonhatja a fejbőr „megfázásából” fakadóan a hajhagymák sérülését.


9. Szezonális hajhullás


Mind nőknél, mind férfiaknál kialakulhat évszakokhoz fűződő – általában tavasszal és ősszel - intenzívvé váló hajhullás.

 

Cikkek hasonló témában:

Női hajhullás okai

A hajhullás kivizsgálása

Hajhullás serdülőknél

Hajhullás gyermekeknél

A hajhullás típusai

Foltos hajhullás

Hegesedő hajhullás

Diffúz hajhullás

Helytelen táplálkozás és a hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Gyulladásos betegségek és a hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!