E-mail


Hormonális okok és hajhullásA hajhullás hátterében nőknél és férfiaknál egyaránt gyakran állnak hormonális okok. Tinédzser korban kezdődik meg a szervezetben a nemi hormonok termelődése, melyek hatására el kezd kifejlődni a női és férfi nemi jelleg. A serdülést lányok esetében az első menstruáció megjelenésével, a fiúknál pedig a hang mutálásának kezdetével, vagy az első éjszakai magömlés bekövetkezésétől datálják. Sajnos nem csak előnyös változásokat hozahatnak a hormonok, hiszen sokaknál már tizenéves korban kezdetét veszi a haj ritkulása.

1. Androgén hormonok – androgenetikus hajhullás

Férfiaknál a nemi jelleg kialakulásáért az androgén hormonok (férfi nemi hormonok) a felelősek, melyek a herékben termelődnek. A női szervezetben is megtalálhatók kis mennyiségben az androgén hormonok, a petefészek és a mellékvese termeli őket. Hatásuknak köszönhető a szeméremdomb, a hónalj szőrzetének a kialakulása, valamint a serdülő kori pattanások megjelenése.
A hajhagymák androgén hormonokkal (DHT-val) szembeni érzékenysége esetén mind férfiaknál, mind nőknél nagyon korán kezdetét veheti a hajhullás. A férfi nemi hormonok hatására ugyanis lecsökken a hajtüszők mérete és a hajszálak növekedési fázisa, ami gyengébb, vékonyabb hajszálak képződéséhez vezet. A haj a fokozatosan teret nyerő diffúz hajhullás miatt el kezd ritkulni. Férfiaknál és nőknél egy kicsit más a kopaszodás előrehaladásának az iránya, ezt a "női hajhullás okai" és a "férfiak hajhullása" c. cikkekben részletesen ismertettük.

2. Terhesség utáni hajhullás
A terhesség alatt a női szervezetben megnövekszik a női hormonok szintje, ami maga után vonja a hajszálak élettartamának meghosszabbodását. A folyamat eredményeként tehát nem hullanak ki a már egyébként életük utolsó szakaszába ért, és kihullásra ítélt hajszálak, hanem helyükön maradnak a szülést követő pár napig.
A szülés után azonban nagy változáson meg keresztül az anyai szervezet, mert hirtelen lecsökken a női hormonok szintje. A csökkenő hormonszint távozásra kényszerít egy csomó hajszálat, többek között azokat is, melyeknek már jóval korábban ki kellett volna hullaniuk. A folyamat általában pár hónap alatt véget ér, és a haj maradéktalanul visszanő.

3. Ciszta
Hajhullást okozhatnak nagyméretű ciszták is, mert belsejükben hormonokkal telt folyadék halmozódik fel.

5. Klimax
A menopauza idején el kezd lecsökkenni a női nem hormonok (progeszteron, ösztrogén) mennyisége, ami hajhullás, hajritkulás és kopaszodás kialakulását eredményezheti. A hajhullás kialakulását elősegíti, ha a klimax idején a hormonális változások a férfi nemi hormonok mennyiségének növekedését vonják maguk után, illetve, ha öröklötten érzékenyek az adott személy hajhagymái az androgén hormonokkal szemben.

6. Örökletes tényezők
Vannak olyan nők, akiknél nem mutatható ki a szervezetükben az androgén hormonok magasabb szintje, mégis androgenetikus hajhullásuk van. Az ő esetükben a hajhagymák öröklötten és fokozottabban érzékenyek a férfi hormonok jelenlétére. Sok esetben mutattak már ki családi halmozódást androgenetikus hajhullás esetén ilyen személyeknél.

7. Fogamzásgátló tabletták
A fogamzásgátló tabletták is okozhatnak hormonális eredetű hajhullást, sajnos a szedésük abbahagyást követően nem szűnik meg azonnal a hajhullás, hónapokra – akár fél évre - is szükség lehet a rendeződéshez. Bővebben a „fogamzásgátló tabletta és a hajhullás” c. cikkünkben olvashat a témáról.

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!