E-mail


Időskori hajhullás kialakulásának okai

 

Sokakat elkerül fiatal korukban a hajhullás, azonban a kor előre haladtával mindenkinél egyre nagyobb mértékben nő a hajritkulás, hajvesztés kialakulásának esélye. A szervezet ugyanis évről évre jelentős változásokon megy keresztül, melyek összeadódva mind ebbe az irányba fejtik ki hatásukat.

 

Az idős kori hajhullás típusai:

 

A leggyakrabban előforduló hajhullás típus idős korban a diffúz hajhullás, kialakulását a szervezetben lejátszódó öregedési folyamatok munkálják. A hajhullás ebben az esetben a mindennapokban alig érzékelhető, a hajritkulás az évek alatt kis mértékben, lassan halad előre. Diffúz hajhullás esetén a haj egyenletesen ritkul az egész fejbőr területéről. Abban az esetben, ha hirtelen, nagymértékben kezd el hullani, ritkulni a haj, feltétlenül orvosi kivizsgálásra van szükség, mert a hajhullás hátterében különböző megbetegedések is állhatnak.

 

Az idős kori diffúz hajhullás hátterében meghúzódó okok:


 1. Hormonális változások

A hormonok szintje idős korban lecsökken a szervezetben. Nőknél a női nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron) mennyiségének csökkenése androgenetikus hajhullás kialakulását okozhatja. A pajzsmirigy hormonok csökkenése is sokaknál bekövetkezik, a pajzsmirigy csökkent működése pedig ugyancsak hajhullást vonhat maga után.


2. Emésztési zavarok

Idős korban csökken a gyomorban a gyomorsav mennyisége, renyhül a bélműködés és a tápanyag-felszívódás. Ennek következtében gyakori a vitaminhiány, ami ugyancsak hajhullás kialakulásához vezet.


3. Keringési zavarok

Az erek falának rugalmassága ez életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, az érfalak ezzel egyidejűleg megvastagodnak. A rugalmatlan érfalak kevésbé képesek tágulni, így a szervek vérellátása csökken. Mivel a hajhagymák számára is a vér szállítja a tápanyagokat, a fejbőr romló vérkeringése is hozzájárulhat a gyengébb minőségű haj képződéséhez és a hajhullás kialakulásához.


4. Sejtszintű változások

Idős korban megváltozik a sejtek szerkezete és működése, ezzel egy időben pedig lelassul az új sejtek képződése. A hajszálak képzésért felelős mátrix sejtek a hajhagymákban helyezkednek el, melyek nem maradnak függetlenek a változások alól: idővel csökken az általuk képzett hajszálak minősége és mennyisége is.

 

Időskori foltos vagy hegesedő hajhullás kialakulásának okai:

 

Ritkább esetekben idős korban is kialakul hegesedő és foltos hajhullás, megjelenésük többféle okra vezethető vissza. Az alábbiakban részletezzük azokat a folyamatokat és kiváltó okokat, melyek ezeknek a hajhullás típusoknak a kialakulását elősegítheti.


1. Autóimmun betegségek

A szervezetünk fehérjéi idős korban megváltoznak, immunrendszerünk azonban nem értesül erről, így betolakodóknak tekinti őket. Elpusztításukra törekszik, ezért el kezd antitesteket termeli ellenük. A foltos hajhullás autóimmun betegség, mely során a hajhagymákat tekinti idegennek és eltávolítandónak az immunrendszer, ezért gyulladásos folyamatok generálásával az elpusztításukra törekszik. A hajhagymák általában ebben az esetben nem károsodnak, ha helyreáll az egyensúly a szervezetben, a hajszálak növekedése újra megindul.

Hajhullást okozó autóimmun betegségek még a krónikus lupus erythermatosus, lichen ruber planus, alopecia mucinosa.


2. Fejbőrbetegségek

Különböző fejbőrbetegségek is állhatnak foltos, vagy hegesedő hajhullás hátterében pl.: follicutis sycosiformis atrophicans, impetigo, orbánc, övsömör, pikkelysömör és szeborrea.

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!