E-mail


Kemoterápia és hajhullás


Elöljáróban fontos megállapítanunk azt a tényt, hogy nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajhullást, és amely készítmény mellékhatásai között szerepel ez a kellemetlen mellékhatás, azt sem mindenkinél váltja ki.
 
A hajhullás okai kemoterápia esetén

A daganatos, rákos megbetegedések esetén alkalmazott kemoterápiás kezelések során a gyógyszerek a szervezet gyors ütemben osztódó, rákos sejtjeit hivatottak elpusztítani. A hatóanyagok azonban nem tudnak különbséget tenni sejt és sejt között, így megtámadják a hajhagymákban elhelyezkedő hajképző mátrixsejteket is, melyek a szervezet legintenzívebben osztódó sejtjei közé tartoznak.

 

 Sajnos sok betegnek nem elég megküzdenie ebből fakadóan a betegség gondolatával, hiszen felmérések szerint az ilyenkor jelentkező émelygés, hányinger, fáradékonyság, hasmenés és különböző gyulladásos folyamatok mellett a legnehezebben feldolgozható mellékhatás számukra az intenzív hajhullás, majd az ebból fakadó kopaszodás. Sokkoló ugyanis a betegséghez ily módon társuló előnytelen küls ő kialakulása, hiszen főleg a nőknél a szép, ápolt haj a jó megjelenés egyik kritériuma, valamint a hódítás eszköze. Mindemellett a hajállomány hiánya folyamatosan a betegségükre emlékezteti a betegeket.

anagen effluvium hajhullás kemoterápia miatt

 

A haj elvesztése mellett gyakran kihullik a szemöldök, a szempilla és a nemi szőrzet is, ami tovább ronthatja a helyzetet. Sokaknál ez a fokozott pszichés megterhelés depresszió kialakulásához vezet.

A kemoterápia során bekövetkező hajhullás hirtelen bekövetkező, diffúz hajhullás, mely következtében tehát a beteg akár az összes haját és teljes testszőrzetét is elveszítheti. Másik elnevezése ennek a hajhullás típusnak az anagén efflúvium. Az anagén szó a hajhagymák növekedési fázisára utal. A kemoterápiás kezelések hatására ugyanis a hajszálak növekedése hirtelen leáll, így rövid időn belül kihullanak.

 

Általában a kemoterápiás kezelések megkezdését követő 4-16 napon belül veszi kezdetét a hajhullás. Szerencsére a hajhagymák szerkezetükben, működésükben nem sérülnek, nem pusztulnak el, így a haj a kezelések befejezését követő 3-6 hónapon belül maradéktalanul visszanő. Pontos időpont azért nem mondható, mert egyénileg változó, hogy mennyi időre van szükségük a hajhagymáknak a teljes regenerálódáshoz. Ritkán előfordul, hogy megváltozik a haj szerkezete, van, akinek korábban sima volt a haja, de ezt követően göndörré változik, vagy ellenkezőleg. Ugyancsak ritkán előfordul, hogy megváltozik a haj színe és vastagsága. Az új hajszálak általában vékonyak, finomszálúak, de fokozatosan visszaerősödnek. Időseknél előfordulhat, hogy az új hajszálak már őszek lesznek.


Mit tehet a beteg kemoterápia esetén a várható hajhullás miatt?

  • Az orvosok általában javasolják a haj rövidre vágatását a kezelések megkezdése előtt, hogy kevésbé legyen megterhelő a hajállomány elvesztése.
  • A kezelések megkezdése után nem ajánlott erősen fésülni, kefélni a hajat, sem hajsütőt, hajcsavarót használni, valamint a hajfestést, dauerolást is érdemes elkerülni.
  • A fejbőrt azonban nyáron fokozottan kell óvni az erős napsütéstől, illetve télen a hajhagymákat a hideg hatásától.
  • Már a kezelések megkezdése előtt célszerű paróka beszerzése, amennyiben az orvos valószínűsíti a hajhullás bekövetkezését. A parókát nálunk a rászoruló betegeknek receptre írnak fel. A Rákbetegek Országos Szövetségétől, valamint a Magyar Rákellenes Ligától érdemes tanácsot kérni azzal kapcsolatosan, hogy hol lehet a legkedvezőbb áron, lehetőség esetén ingyenesen hozzájutni a parókához.
  • A haj elvesztését kalapok, sálak, sapkák, turbánok viselésével is lehet álcázni.
 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!