E-mail


Menopauza, klimax és hajhullás

 


A klimax kezdetét attól számítják, hogy az utolsó vérzést legalább hat hónapig nem követte menstruáció. A menstruáció megszűnésének időpontja egyénenként változó, általában 45 éves kor felett következik be, az európai nőknél pedig átlagosan 49 éves korra tehető.

 

Az észak-amerikai Menopauza Társaság (NAMS) kiadványa szerint az 50 éves nők közel felénél következik be hajhullás és hajritkulás (orvosi néven: androgén alopécia) a klimax ideje alatt. Erre azért kell fokozott figyelmet fordítani, mert számos tanulmány kimutatta már, hogy a hajhullás negatív érzelmi és pszichológiai hatásai sokkal súlyosabban érintik a gyengébb nemet, mint a férfiakat. Gyakran alakul ki körükben a hajhullás következtében szorongás, depresszió, csökken az önértékelésük, valamint a teljesítményük a munka terén.

 

Klimax és hajhullás


Menopauza idején a női szervezetben megváltoznak a hormonszintek, mely következtében csökken az ösztrogén szintje, általában erre az okra vezetik vissza elsődlegesen a hajhullás kialakulását. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy több hormon is szerepet játszik ebben a folyamatban, hiszen például a progeszteron hormon szintje is csökken ilyenkor.

 

Más tényezők is állhatnak azonban klimax idején kialakuló hajhullás hátterében, így a genetikai hajlam, megnövekedett tesztoszteron hormon szint, fokozott (fizikai vagy érzelmi) stressz, különböző gyógyszerek, fejbőr és bőrgyógyászati problémák, időközben kialakult betegségek, pl. menopauza idején a hajhullás nagyon gyakran vezethető vissza csökkent pajzsmirigyműködésre.

 

A hajhullás kivizsgálása

 

Amennyiben tartósan hullik a haja, mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges, melynek menetét egy külön cikkben már részleteztük weboldalunkon. A kivizsgálás során fontos szerepe van a vérvételnek, mert ezzel meg lehet állapítani, hogy a hajhullás hátterében a klimax során megnövekedett androgén hormon szint áll-e. Erre különösen akkor van szükség, ha a hajhullással egyidejűleg megerősödött az arcszőrzet, tehát ha egyéb látható jelei is vannak a fokozódó férfi nemi hormon szintnek. További diagnosztikai vizsgálatokat is indokoltnak tarthat az orvos, pl.: pajzsmirigy vizsgálatot, vércukorszint mérést, góckutatást és a reumafaktor ellenőrzését.

 

A hajhullás kezelése menopauza idején

 

Sajnos a hajhullás gyógyszeres kezelésének – ösztrogén tartalmú készítményekkel, szteroidokkal - számos negatív mellékhatása lehet, ezért erről mindig konzultálni kell a szakorvossal. A szakértők ezért igen gyakran javasolnak ilyenkor elsődlegesen életmódbeli változtatásokat, többek között mellékhatások nélküli, hajerősítő, gyógynövényes hajkúrákat, és vitaminok fogyasztását.

 

A stressz ellen is fel kell venni a harcot, mert a legújabb kutatások szerint a tartósan magas inzulin szint és a stressz hormonok túlzott jelenléte fokozza az androgén hormonok (férfi nemi hormonok) szintjét a szervezetben, ami végül megakadályozza a haj növekedését, és hajhullás kialakulásához vezet. Ezért a stressz kezelése szempontjából kiemelten fontos az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás, a különböző relaxációs technikák elsajátítása, a meditáció és a mély légzés. Az inzulin szint csökkentése egészséges táplálkozás, megfelelő diéta kialakításával elérhető. Ha tehetjük, fogyasszunk kevés húst, sok nyers zöldséget és gyümölcsöt. Súlyfelesleg esetén fontos a fokozatos súlycsökkenés elérése. Ezeknek az életmódbeli változtatásoknak a további előnye, hogy egyidejűleg csökkentik a klimax-al kapcsolatos egyéb tüneteket is.

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!