E-mail

 

A női hajhullás okaiSzinonimák: hajritkulás, kopaszodás nőknél, Nők androgén típusú alopeciája Alopecia androgenica femini, Female "male pattern baldness", Alopecia androgenic of women, Androgenic alopecia of women, Chronic diffuse alopecia, androgenetikus hajhullás

Nők esetében a hajjal kapcsolatos problémák általában a 30-40. életév között kezdődnek el. Először megváltozik a hajszálak minősége, a haj el kezd vékonyodni, hullani, majd ritkulni. Nők esetében az alopécia két klinikai típusát különböztetjük meg:

I. Feminim típusú: A női típusú hajhullás esetén a haj ritkulása a fejtető közepén kezdődik el, a választéknál. Négy skálát használnak a női hajhullás mértékének a megállapítására: Savin, Olsen, Ebling- Rook skálát és Ludwig skálát:


Ludwig skála:

 

nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, nők hajhullása, hajhullás okai nőknél, női hajhullás, feminim típusú hajhullás, 

 

 

 

 Ez a leggyakoribb női típusú kopaszodás, amit Ludwig típusú hajhullásnak is neveznek. A női hajritkulások, alopéciák 70% tartozik ebbe a csoportba.

 

 

 

 

 

 


 

II. Maszkulin típusú: a kopaszodás a férfiakra jellemző módon következik be, hátterében hormonális megbetegedés vagy daganat állhat. Érdemes szemügyre venni, hogy egyéb maskulinizációs jelek észlelhetők-e.

A képen jól látható a női és a férfias (maszkulin) típusú hajhullás közötti eltérés. Míg a női hajritkulás estén a fronti, közvetlenül a homlok feletti rész nem ritkul - csak a fejtető -, addig a férfiaknál, „felkopik” a homloknál a haj. Női típusú hajhullás esetén a hajválaszték válik egyre dominánsabbá a fejtetőn.

1. Hormonális okok


Nagyon gyakran húzódnak meg hormonális tényezők a női hajhullás hátterében. Míg a női hormonok (ösztrogének) meghosszabbítják, a férfi hormonok (androgének) lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A női szervezetben mindkét típusú hormon megtalálható, azonban normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak.

Az androgenetikus hajhullás valamikor 12 - 40 év között kezdődik. Androgén alopécia esetén a hajhagymák androgén receptorokat tartalmaznak. Androgén hormonok jelenlétében a gének lecsökkentik a hajszálak aktív növekedési fázisát, valamint a szőrtüszők méretét, ami rövidebb és vékonyabb szerkezetű hajszálak képződéséhez vezet. A haj általában egyenletesen ritkul (diffúz hajhullás), de egyeseknél a fejtetőn lévő hajválasztéknál tapasztalható a legnagyobb mértékű hajvesztés. Még súlyos hajhullás esetén is szokott a homlok felett egy vékony hajsáv maradni. A megmaradt haj formája hasonlít a szerzeteseknél szokásos hajvágási stílushoz.

A biokémiai (hormonális) változásokra nagyon érzékeny női szervezet esetében akkor is kialakul a hajhullás, ha a hormonális értékekben semmilyen változás nem következik be. Ezzel lehet magyarázni azt, hogy az androgén alopéciában szenvedő nők szervezetében általában teljesen normális az androgén hormonszint (tesztoszteron). Az 5α-reduktáz szintje azonban esetükben általában magasabb szokott lenni az átlagtól, ez alakítja át a tesztoszteront dihydrotesztoszteronná (DHT). A DHT a szőrtüszők legnagyobb ellensége, gyakorlatilag elsorvasztja azokat.

Az androgenetikus hajhullásban szenvedő nők általában normális menstruációval, termékenységgel, endokrin funkciókkal rendelkeznek, ezért kivizsgálást nem szoktak szükségesnek tartani az orvosok.
Abban az esetben viszont, ha egy nőnek szabálytalan a menstruációja, szőrösödik, hirtelen nagyobb mennyiségben tapasztal hajhullást, kiújulnak a pattanásai, mindenképpen indokolt az célzott endokrinológiai kivizsgálás. Vérvétel során ilyenkor a teljes tesztoszteron, szabad tesztoszteron, prolaktin és dehidro-epiandroszteron-szulfát szinteket vizsgálják meg.

Androgenetikus hajhullást okozhat számos tényező, többek között terhesség, petefészek ciszta, menopauza és fogamzásgátló tabletta egyaránt.


2. Terhesség


Terhesség idején a szervezetben jelentősen megemelkedik a női nemi hormonok szintje. Hatásukra a szokásosnál hosszabbá válik a hajszálak élettartama, ezért nem hullanak ki. A szülést követő hármadik hónapban azonban hirtelen lecsökken az anyai szervezetben a női hormonok szintje. A változás hatására sok hajszál növekedése azonnal leáll, majd leválnak a hajszemölcsről. A szokásosnál sokkal intenzívebb hajhullás hátterében az áll, hogy azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, melyek élettartamát a korábban jellemző fokozottabb női nemi hormon jelenlét meghosszabbította. Akár csomókban is hullhat a haj 2-3 héten keresztül. A hajhullás pedig kisebb-nagyobb mértékben 4-5 hónapig is elhúzódhat. Közben megindul az új haj növekedése, és idővel visszadúsul a hajkorona.


3. Petefészekciszta


Habár a cisztáknak nem jellemző tünete a hajhullás, mégsem szabad szemet hunyni felettük. A ciszták ugyanis hormontartalmú folyadékot tartalmaznak, ezért bizonyos méreten felül már komoly problémákat is okozhatnak, így akár hajhullást is. Kíméletes módon, laparoszkópos technikával szokták őket eltávolítani.


4. Klimax


A klimax az európai nőknél általában 49 éves korban veszi kezdetét, miután az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követte menstruáció. A nők életében érzelmi és fizikai fordulópontot jelent ez a változás. Kellemetlen tünetei miatt sokan tartanak ettől a kritikus időszaktól.
A menopauza során a petefészkek működése szabálytalanná válik, a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje lecsökken.
A csökkenés következtében a ciklus először rendszertelenné válik, változhat a vérzés időtartama, hosszabb vagy rövidebb is lehet, végül megszűnik a menstruáció.
Ezzel egy időben megemelkedik a férfi nemi hormonok (androgén) szintje, majd hatásukra a hajhagymák elkezdenek sorvadni, a hajszálak élettartama megrövidül. A tüszőhormon hiányából fakadóan töredezhet a haj, szárazzá válhat a bőr. Megújulási ütemük lelassul, szerkezetük megváltozik: vékonyabbak és rövidebbek lesznek. Kezdetét veszi a hajhullás, ami állandósulva a haj folyamatos ritkulását eredményezi. Emellett előfordulhat fokozott szőrnövekedés, hőhullámok, kipirosodás, szapora szívdobogás és gyakori fejfájás is.


5. Örökletes tényezők


A női típusú hajhullás oka öröklött tulajdonságaink között keresendő. Genetikai adottságaink határozzák meg ugyanis, hogy mennyire érzékenyek hajhagymáink az androgén hormonokra. Míg ugyanis egyes családokon belül halmozottan fordul elő a hajritkulás, másoknál fel sem lelhető.


Egyéb okok, melyek hajhullást okozhatnak nőknél:


6. Öregedés

 

Az évek múlásával, a természetes öregedési folyamatok eredményeként, romlik a bőr minősége: szárazabbá, rugalmatlanabbá válik, sorvadni kezd az izomzat, a bőr alatti zsírszövet. A bőr rugalmas rostjai megváltoznak, csökken a szövetek víztartalma, lassul a vérkeringés és sejtosztódás, így haj növekedése is. Különböző betegségeken esünk át, melyek hajhullás eredményezhetnek, mindezen hatására ritkul a hajunk. Nőhet a férfi nemi hormonok arány a szervezetben, ami szintén hajhullást és a haj minőségének romlását okozza.
A haj sűrűségének 20 %–os vesztesége az 50. és 70. életévünk között természetesnek tekinthető. Jó, ha figyelembe vesszük, hogy az öregedés tempójáért hatvan százalékban a gének, negyven százalékban pedig az élet minősége és az életstílus a felelős. Éljünk tehát egészségesebben és lassítjuk az öregedés folyamatát!


7. Stressz


Súlyos pszichológiai stressz (sokkos állapot) is eredményezhet hajhullást. Stressz hatására az agyalapi mirigy fokozza a fő stresszhormon: a kortizol termelődését. A vegetatív idegrendszer pedig a mellékveséket ösztönzi több adrenalin és a noradrenalin előállítására. A két hormon hatására a szív gyorsabban ver, a vérnyomás emelkedik, az izmok megfeszülnek, az érzékek élesebbé válnak. A bőr erei összeszűkülnek, a felszíne hideggé, nyirkossá válik, pórusai összehúzódnak, fokozódik a verejtékképződés. Ezek következményeként romlik a bőr és a bőrfüggelékek, a hajhagymák és a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása. Tartós stressz tartós tápanyaghiányt eredményez, ami a hajhulláshoz vezethet.


8. Gyógyszerek


A fogamzásgátló tabletták szedésnek abbamaradását követően hasonló folyamatok indulnak el a szervezetben, mint szülés után (lsd.: fent). A hormonszintek változása ebben az esetben is hajhullás kialakulását vonhatja maga után. Más gyógyszerek is okozhatnak hajhullást: pl. antidepresszánsok, nem szteroid alapú gyulladásgátló szerek, Syncumar, citosztatikumok, daganatellenes szerek is okozhatják.


9. Fogyókúra, hiányos táplálkozás


Hiányos táplálkozás, drasztikus fogyókúra, alkoholizmusból fakadó elégtelen táplálkozás is okozhat diffúz hajhullást. Az általános vitamin- és nyomelemhiány (biotin, cink, vas, B12, folsav) mellett megfigyelték ilyen esetekben a pajzsmirigyhormonok csökkenését is, mely ugyancsak hozzájárulhat alopecia kialakulásához. Emellett protein hiány is okozhat hajritkulást.


10. Betegségek


Nők esetében elsősorban a gyulladásos betegségeket kell kiemelni a hajhullással kapcsolatosan. Hajvesztést okozhat gócfertőzés, vagy a következő gyulladásos folyamatok:


a.    nőgyógyászati (petefészek vagy adnex gyulladás)
b.    fogászati (kezeletlen fog, gyökérciszta, kiesett fogtömés)
c.    fül-orr-gégészeti (krónikus arcüreggyulladás, mandulagyulladás)
d.    krónikus epehólyag-gyulladás


Más típusú betegségek is eredményezhetnek hajhullást: rosszindulatú daganat, veseelégtelenség, májbetegség, súlyos fertőzések, magas láz, akut vagy krónikus vérvesztés következtében is kialakulhat. Pajzsmirigy megbetegedés esetén a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködése), és a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködése) egyaránt okozhat hajhullást.

 

Cikkek hasonló témában:

Stressz és hajhullás

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Gyógyszerek és hajhullás

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Tavaszi hajhullás

 

 

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!