E-mail

 


Öregedés és hajhullás - okai, kezeléseIdős korban szinte minden megváltozik a szervezetben. A változások hatása összeadódva hozzájárul az időskori őszülés, hajhullás, hajritkulás, kopaszodás kialakulásához. Sokan úgy gondolják, hogy tehetetlenek ezekkel a folyamatokkal szemben. Fontos azonban tudatosítanunk magunkban, hogy életmódunkkal nagymértékben hozzájárulhatunk az öregedési folyamatok lassításához, így a hajproblémák kialakulásának megakadályozásához vagy késleltetéséhez is.

A hajhullás kialakulásának okai az idősödő szervezetben:

1. Szív és a keringési rendszer
Az életkorral nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mert az artériák falában lévő rugalmas elemek mennyisége csökken, ezzel egyidejűleg megvastagszik az érfal, ezért merevebbé válik. A merev erek nem képesek megfelelően tágulni, így az általuk ellátott szervek vérellátása is zavart.


Hajhullás oka: Mindezen folyamatok hatására a hajhagymák vér- és tápanyagellátottsága is egyre jobban romlik. Elegendő tápanyag hiányában vékonyabb, rosszabb minőségű haj képződik, de akár le is állhat a hajhagymák működése, ami hajhullás kialakulását vonja maga után.


2. Immunrendszer
A kor előrehaladtával szervezetünk fehérjéi apró változásokon mennek keresztül, ezért az immunrendszer ezek ellen is el kezd antitesteket termelni. Számos autóimmun megbetegedésnek ez az alapja. A gerontológusok szerint idős korban ez az oka annak, hogy megnő az autóimmun megbetegedések kialakulásának esélye.


Hajhullás oka: több olyan autóimmun betegség van, mely következtében hajhullás, hajritkulás és kopaszodás alakulhat ki.


3. Hormonális szint
Hatvan év felett a szervezetben a legtöbb hormon szintje csökkenő tendenciát mutat (tesztoszteron, androgén hormonok, pajzsmirigy- és a növekedési hormon, inzulin, aldoszteron).


Hajhullás oka:

  • A pajzsmirigy működése öregkorban fokozatosan gyengül, és magában a mirigyben is jelentős változások mennek végbe. A pajzsmirigy alul- és túlműködése egyaránt okozhat hajhullást.
  • Nőknél a női hormonszintek csökkenése az androgenetikus, férfias típusú hajhullás kialakulását vonhatja maga után.


4. Felszívódás
Idős korban gyengül az emésztés és a tápanyag-felszívódás, ami a gyomorsav mennyiségének csökkenése mellett a bélelő-sejtek tápanyagfelszívó- és zsírtoleráló-képességének hanyatlására vezethető vissza. A félig megemésztett táplálék a belekben rothadásnak indul, az erjedés közben a bél falát irritáló anyagok képződhetnek. Az irritáció hatására a bél begyulladhat, fala megrepedhet. Mindemellett a kor előrehaladtával a bél elveszíti megfelelő szűrő és áteresztő képességét is.


Hajhullás oka: Az említett okokból fakadóan nagyon gyakori időseknél a tápanyag hiány (különösen a C, B vitaminok, E, D, K vitamin, kalcium, réz, magnézium, cink), mely ugyancsak hajhullás kialakulását eredményezi.(Bővebben: vitaminhiány és hajhullás c. cikk.)


5. Sejtosztódás
Öregkorban a sejtek pótlásának üteme nagymértékben lelassul, vagy megszűnik, ezért lecsökken a szövetekben a sejtszám. Az idősödő szervezetben azonban nemcsak egyre kevesebb sejt található, hanem a megmaradó és újonnan képződő sejtek minősége is romlik, pl. a vízvesztés miatt zsugorodnak. Mindemellett struktúrájukban is változáson mennek keresztül, ami anyagcsere- és működészavarok kiindulópontjává válhat.


Hajhullás oka: A haj képzését a hajhagymákban található, és rendkívül gyorsan osztódó mátrix sejtek végzik. Idős korban ezek működése is egyre korlátozottabb, mely maga után vonja az új hajszálak minőségének romlását és a hajhullás kialakulását is.


Hajhullás kezelése idős korban…

… amit Ön tehet hajhullás ellen:


1. Táplálkozás
Nagyon fontos sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása által biztosítani a szervezetünk, így hajhagymáink vitamin- és ásványi anyag ellátását. Idős korban azonban gondot jelenthet a nyers zöldségek alapos megrágása, ezért célszerű zöldség prés segítségével kinyerni a hasznos leveket (répa, cékla, alma, zeller, káposzta, stb…), és naponta minimum fél liter elfogyasztása által erősíteni a szervezetet.
Fogyasszon kevés húst! Az alacsony zsír és koleszterin tartalmú ételek kedvezően befolyásolják a keringési folyamatokat.
Igyon naponta minimum 2 liter szénsavmentes ásványvizet, ezzel elősegíti a méregtelenítési folyamatokat, és a jobb emésztés kialakulását is.
 

2. Mozgás
Sétáljon, mozogjon idős korban is sokat, ezzel intenzíven fokozhatja a vérkeringést!
 

3. Regeneráló hajápoló készítmények
Erősítse, táplálja hajhagymáit hajtápláló és regeneráló hajsamponok, hajcseppek alkalmazása által. Előnyük, hogy a jótékony hatóanyagok közvetlenül a hajhagymákhoz jutnak el, így felszívódási problémák esetén is hatékony segítséget jelenthetnek.

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!