E-mail


Szifilisz és a foltos hajhullás

 

Szinonimái: vérbaj, syphilis, lues, bujakór (népies neve), franc (francia betegségből ered).

 

A szifilisz második stádiumában a megbetegedés egyik tünete a foltos hajhullás (alopecia areata).

 

A szifilisz idült lefolyású, fertőző betegség, mely kialakulásának a hátterében a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium által okozott fertőzés áll. A kórokozó szexuális úton (genitáis, orális, anális) terjed, a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján keletkezett apró sérüléseken keresztül jut be a szervezetbe, majd a vér útján terjed szétszóródik a szervezetben. Ebben az esetben szerzett szifilisznek (syphilis acquisita) nevezik. Az ép bőrön nem tud átjutni ez a baktérium, tehát a fertőzés előfeltétele a nyálkahártya sérülés. Terhesség esetén általában a magzat is megfertőződik, ami vetéléshez vezet, vagy a magzat súlyos, veleszületett rendellenességekkel jön a világra. Ezt a típusát már veleszületett szifilisznek (syphilis connatalis) nevezik.

Kezelés híján a szifilisz nagyon hosszú lefolyású fertőzés, mely egy egész életen át végig kíséri a beteget. Ebben az esetben több stádiumon kell végigmennie a betegnek, melyek során a fertőzés súlyos szövődmények (idegrendszeri, szív- és agykárosodás, elmebetegség) is kialakulhatnak, és akár halálhoz is vezethet.

 

A szifilisz tünetei: bőrkiütések, fájdalmatlan fekélyek, étvágytalanság, ízületi és izomfájdalmak, láz, nyirokcsomó-duzzanat.

 

A szifilisz kezelése:

Antibiotikumok (penicillin, doxyciclin) szájon át, vagy 2 farba adott injekció (prokain benzil-penicillin) formájában. Nagyon fontos a szexuális partnerek szűrése és kezelése is.

 

A szifilisz lefolyása:

Amennyiben a betegséget időben el kezdik kezelni, teljesen gyógyítható, és a betegnek nem kell végig mennie a betegség összes fázisán, mert az első fázist követően a maradéktalanul gyógyulás.

 

A szifilisz lefolyása hat szakaszra osztható:


1. A szifilisz lappangási periódusa:

A szifilisszel fertőzött beteg 10 - 90 napig tünetmentes marad.

 

2. A szifilisz első stádiuma 2-6 hétig tart. Ebben a szakaszban kis, vörös, fájdalmatlan, foltok alakulnak ki a kórokozó behatolási helyén (nemi szerveken, ajkakon, nyelven, végbélnyílás környékén, mellbimbón, húgycsőnyílásnál). Idővel azonban nem vérző, de nedvező, ugyancsak fájdalmatlan fekélyekké (sanker) alakulnak át, melyek átmérője néhány centiméter lehet. A felszínük megdörzsölésekor nedvező folyadékot bocsátanak ki. Ezzel egy időben megnagyobbodnak a lágyéki és kismedencei nyirokcsomók, melyek ugyancsak fájdalmatlanok. A kórokozó nagy mennyiségben található meg ezek a bőrtüneteknek a felszínén, a beteg testváladékaiban, így a nyálban, a könnyben, az anyatejben, a verejtékben és a szexuális váladékokban egyaránt, ezért rendkívül fertőzőek. A kezdeti tünetek kezelés nélkül is elmúlnak, mivel azonban ezek a tünetek kevés panaszt okoznak, előfordulhat, hogy a beteg nem vesz róluk tudomást, és nem megy orvoshoz. Az első szakasz végére tűnik, hogy a beteg teljesen meggyógyult.

 

3. A szifilisz első szakaszát egy tünetmenetes időszak követi, mely hossza 2-24 hétig tart. A fekélyek helyén kicsi, csillag alakú hegek maradnak vissza. Alapos kezelés esetén a betegség nem folytatódik tovább, abban az esetben viszont, ha maradtak kórokozók, azok a véráramból a szövetekbe bekerülve tovább szaporodnak.

 

4. A második stádium a fertőzést követő 6-12. héten jelentkezik. A fekélyek már elmúltak, vagy gyógyulófélben vannak. A 9. hét körül test szerte nem viszkető, kb 5mm átmérőjű bőrkiütések (szifiliszes rozeolák) keletkeznek, a nemi szerveken viszont szemölcsszerű foltok jelennek meg, melyhez láz, influenzaszerű tünetek, foltos hajhullás (alopecia areata), rossz közérzet, szemgyulladás, csont- és ízületi gyulladások, vese-, májgyulladás, agyburok gyulladása fejfájással, testsúlycsökkenés, nyirokcsomó megnagyobbodás társulhat. A kiütések mellett a nemi szerveken, valamint a tenyereken és a talpakon lapos, barnás-vöröses, nedvező göböcskék alakulnak ki. Ez a szakasz 2-3 éven keresztül ismétlődhet, majd a harmadik periódus következik.


5. Látens szifilisz

A betegség kezdetétől számított kb. egy év múlva veszi kezdetét egy tünetmentes időszak, a beteg ekkor sem fertőz. Ez a periódus 3-30 évig is eltarthat.

 

6. A szifilisz késői, harmadik stádiumában a kórokozók megtámadják a szív és érrendszert, valamint idegrendszeri zavarok is kialakulhatnak, mely a beteg halálához vezethet. Ebben a szakaszban sem fertőzőek a betegek.

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!