E-mail


A hajhullás típusai


Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 50-80 hajszálnál több hullik ki, és nem követi ugyanennyi új hajszál növekedése. A folyamat eredményekét a haj fokozatosan ritkul.

A hajhullás típusai többféleképpen csoportosíthatók. A kezdőoldalon talál egy vázlatos, mégis nagyon alapos felsorolást. Jelen cikk csak a legfőbb típusokat emeli ki.


Az alábbiakban az alopéciák csoportosítása található a hajvesztés kimenetele szempontjából

 
1.  Veleszületett kopaszság: Nagyon ritkán jelentkező fejlődési rendellenesség, mely a szőrtüszők hiányának és a mátrixsejtek osztódási rendellenességeinek a következménye.
 

2. Átmeneti hajhullás: Súlyos betegségek kísérő tünete lehet: fertőzések, gyulladásos folyamatok, hormonális változások, műtétek, mérgező anyagok toxikus hatásának következményeként a szőrtüszők átmenetileg károsodnak. Ide tartozik még a foltos és a sávos hajhullás is.

Típusai:
 

2. 1. Alopecia diffusa (toxica): Általában csak fejbőrön jelentkezik hajvesztés és a kiváltó ok megszüntetése után visszanő a haj.  


2. 2. Alopecia areata (foltos hajhullás): Ismeretlen a kiváltó ok, nem gyulladásos eredetű, nincs hegesedés/atrophiás körülírt haj-, illetve szőrhiány.
 

2. 2. 1. Totalis: a fejbőrön és a szemöldök
 

2.2. 2. Universalis: A teljes test felületén bekövetkező haj és testszőrzet vesztés. Hirtelen kezdődik, a bőr kissé besüppedt, körömtünettel is társulhat. A prognózis ált. kedvezőtlen.

 

3. Végleges hajhullás (Irreversibilis alopecia) Különböző életszakaszokban jelentkezhet, vissza nem fordítható folyamatként.

Típusai:
 

3. 1. Congenitális alopecia és hypotrichosis
Fiatalkorban, korai hajhullásként jelentkezik. Hátterében örökletes tényezők állnak, pl. a szőrtüszők öröklött hiánya vagy alacsony száma. Ritkán a fejen, illetve törzsön már születéstől hiányzik a haj és a szőr. Rothmund–Thomson-syndroma tünete is lehet.
 

3. 2. Heges alopecia
A szőrtüszők gyulladás, tumor, különböző fizikai okok következtében elpusztulnak. A bőr hegessé válik, mely következtében a tüszők teljes hiánya diagnosztizálható.
 

3. 3. Atrophiás alopecia
A bőr sorvadásából fakadóan a szőrtüszők elpusztulnak. Leggyakrabban 30-55 éves nőknél figyelhető meg. Hátterében állhatnak bőrbetegségek: pl. Lichen, CDLE stb.
 

3. 4. Androgen alopecia
Férfiaknál figyelhető meg elsősorban a halántéktól induló, élesen elhatárolt kopaszodás, mely hátterében lokális androgentöbblet (dihydrotestosteron) áll. Az nők kis része: adrenogenitalis syndroma (polycystás ovarium)

 

 

Cikkek hasonló témába:

Örökletes hajhullás

Természetes hajhullás

Foltos hajhullás

Trakciós hajhullás

Hegesedő hajhullás

Átmeneti hajhullás

Diffúz hajhullás

Végleges hajhullás

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!