E-mail


Alopecia MucinosaSzinonimái: Pinkus Alopezie, Alopezia mucinosa, follicularis mucinosis, follikuläre Muzinose, Mucophanerosis intrafollicularis et seboglandularis, muzinöse Alopezie,, verschleimende Follikeldegeneration.


1957-ben diagnosztizálta először ezt a ritka betegséget Pinkus, mely esetén mikroszkóppal jól látható nyálka-felhalmozódás alakul ki a hajhagymák körül. A nyálkás réteg (a mucin egy fehérje, mely a nyál szerves anyaga)  gyulladásos folyamatot indít el, mely következtében a szőrtüszők és a faggyúmirigyek degenerálódnak. A gyulladás kezdetben hajritkulást eredményez, majd a folyamat progrediálva - az érintett területen - kopasz foltok kialakulásá (kopaszság) vonja maga után. A megbetegedés leggyakrabban az arcot, a nyakat, a vállat és a fejbőrt érinti, de bárhol megjelenhet.
 

Tünetei:

 A fejbőrön 2-től 5 cm nagyságú, hámló vörös plakkok jelennek meg.
 

A kiváltó okokban még nem biztosak, de hátterében állhat autoimmun megbetegedés, celluláris immunitás.
 

Három altípusa létezik:

 

  1. Elsődleges akut betegség, lokális megbetegedésként 40 év alatti személyeknél, mindenekelőtt gyermekeknél és tinédzsereknél.
  2. Elsődleges, általános betegség, ami 40 év alatti személyeket érint
  3. Másodlagos megbetegedés, tehát egy másik jóindulatú vagy rosszindulatú betegségnek a következménye, mely általában 50-70 év között jelentkezik. Egy rosszindulatú kiváltó ok lehet például a T-sejtes lymphoma, szisztémás lupus erythematosus (SLE), neurodermitisz és epithelioid hemangioma.


Kimenetele:

Amennyiben idejében felfedezik és kezelik, jó a prognózisa. Fiataloknál 2 hónaptól 2 éves perióduson belüli a gyógyulás üteme. Súlyosabb esetekben hegesedéssel járó tartós, visszafordíthatatlan hajvesztést okozhat. Idősebb személyeknél ha történik is gyógyulás, a betegség általában visszatér.


 

Cikkek hasonló témában:

Hegesedő hajhullás

Hajhullás gyermekeknél

Diffúz hajhullás

A hajhullás típusaiHajhullás férfiaknál

Vegyszeres kezelések és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Női hajhullás okai

Hajhullás serdülőknél

 

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!