E-mail


Anagén effluviumSzinonimái: anagen effluvium effluvia, hajhullás kemoterápia alatt, röntgensugárzás során, hajritkulás, kopaszodás.

 


Tünetei: 


Hirtelen bekövetkező diffúz hajhullás, mely során a beteg akár az összes haját és testszőrzetét is elveszítheti. anagen_efluvium, hajhullás, hajritkulás, kopaszság


A diffúz szó jelentése: szétszórt, rendezettség nélküli. Ez a hajhullás típus a hajas fejbőr egészén megfigyelhető, egyenletes hajritkulást okoz. A hajvesztés gyorsabban következik be, mint a telogen effluvium esetében, így a haj akár csomókban is távozhat.


Az anagén szó a hajszálak életének aktív, növekedési fázisára utal. Ez a leghosszabb periódus, melybe a hajszálak kb. 90%-a tartozik. Jellemzője a hajszálak intenzív növekedése. Anagén effluvium esetében a hajszálak megrekednek a növekedési fázisban és kihullanak.


Kialakulásának okai: 


A jelenség hátterében általában kemoterápia (citosztatikum kezelés rákos betegeknél), mérgezés (pl. patkányméreg), valamint röntgensugárzás áll.
Ezek a vegyi anyagok gátolják a sejtszaporodást (kemoterápiánál ez a cél), ami a hajhagymákban található hajképző mátrix sejtek működését is blokkolja. A hajhagymák ezért hirtelen felfüggesztik működésüket, a hajszálak pedig elvékonyodnak, majd kihullanak.


Lefolyása:


A hajhullás általában a kemoterápiás kezelést követő 4-16 nap múlva alakul ki. A hajhagymák nem pusztultak el, így a kiváltó ok megszűnése után (pl. citosztatikum kezelés felfüggesztése) a haj általában egyből újra el kezd újra nőni, az esetek többségében 3-6 hónapon belül teljes visszanövés tapasztalható. Vannak azonban olyanok, akik a haj minőségében, szerkezetében változást észlelnek, korábban pl. sima hajuk volt, az új haj viszont göndör, vagy fordítva. Változhat a haj színe és vastagsága is. Az új haj sok esetben nagyon finom szálú és puha, idővel azonban megerősödik. A legtöbb esetben javul a haj minősége, színe az eredetihez hasonló marad, vagy egy kicsit sötétebb árnyalatúra változik. Idősebbeknél előfordulhat, hogy a kezelés előtti természetes hajszínük helyett teljesen ősz haj nő vissza. Sajnos a betegek minimális százalékánál tartósan romlik a haj minősége.

Többféle kemoterápiás kezelés van, melyek különböző mértékben okoznak hajhullást. Van olyan kemoterápia mely során alig hullik a haj, és van olyan is, mely a haj teljes kihullásával jár. Ilyenkor más testtájékon is hullik a szőrzet, így a szemöldök, szempilla elvesztése is bekövetkezhet.


Amit a beteg tehet:


Általában a haj rövidre vágását javasolják az orvosok, mert így kevésbé megterhelő a haj elvesztése. Érdemes már a kemoterápiás kezelés megkezdése előtt parókát vásárolni, hogy felkészülve nézzen a változással szembe. Ma már esztétikailag megfelelő parókák vásárolhatók, melyeket a betegek receptre, magas támogatási aránnyal kaphatnak meg.


 

Cikkek hasonló témában:

Vashiány és hajhullás

Hajhullás serdülőknél

A hajhullás kivizsgálása

Trakciós hajhullás

Diffúz hajhullás

Hegesedő hajhullás

Hajhullás férfiaknál

A hajhullás típusai

Hajhullás serdülőknél

Női hajhullás okai

Hajhullás gyermekeknél

 


 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!