E-mail


Congenital (veleszületett) Hypotrichosis

 

A hypotrichosis bőrgyógyászok által használt kifejezés, mely a hajnövekedés hiányának leírására szolgál. Ellentétben a hajhullással, mely a meglévő haj elvesztését takarja, a hypotrichosis azt az állapotot jelenti, amikor egyáltalán nem következett be hajnövekedés.


hajhullás, kopaszodás, congenita hypotrichosisA hyptrichosis a legtöbb esetben genetikai rendellenesség, mely az embrionális fejlődés során alakul ki. Több százféle genetikai hypotrichosis létezik. Gyakran előfordul, hogy a beteg más fizikai vagy mentális problémáktól is szenved a haj hiánya mellett. Különböző megbetegedések, mint a Graham-Little szindróma, Ofuji szindróma, Porc-haj hypoplasia szindróma, Jeanseme és Rime hypotrichosis, Marie Unna hypotrichosis és metaphyseal chondrodysplasia mind magukban foglalják a hypotrichosis tünetét.

Az emberi genom (örökítő információ) egyre jobb megértése által, egyre jobban feltérképezhető, hogy miért és hogyan okozhatnak genetikai hibák hajhullást. Azonban hiába értjük meg a hypotrichosis mögött rejlő genetkai és biokémiai okokat, kezelni nagyon nehéz. A hypotrichosis legtöbb típusa ugyanis egyáltalán nem gyógyítható.

 

A hypotrichosis gyakrabban előforduló fajtái:

Congenital Aplasia

Az aplasia cutis congenita, vagy örökletes aplasia egy fejlődési rendellenesség, mely esetén a bőr nem teljesen fejlődik ki. A baba születhet a bőrén egy folttal, ami olyan, mint egy nyílt seb vagy fekély. Ez a rendellenesség gyakran fordul elő a hajas fejbőr hátsó területén. A bőrhiányos terület általában kicsi, és a seb magától begyógyul, végül pedig csak egy heg marad a helyén.

Van, amikor ez a folyamat már a méhben lejátszódik, és a baba születésekor csak egy szőrtüszőhiányos folt látható a fejbőrén. Abban az esetben, ha nagyobb bőrhiányos felülettel jön világra az újszülött, általában műtétre van szüksége, hogy kivágják ezt a területet, és összezárják a bőrt. Gyakran sürgősségi jelleggel végzik el ezt a beavatkozást, hogy elkerüljék különböző fertőzések kialakulását.

Háromszög Alopécia

Szinonimája: triangularis alopecia. Az aplasiához hasonló genetikai rendellenesség, melyre általában születéskor derül fény, amikor az újszülött halántékán felfedeznek egy háromszög alakú hajhiányos területet. Eddig ismeretlen okokból nem nő haj ezen a területen. Ebben az esetben nincs a bőrön nyílt fekély, a megbetegedés hosszú távú eredménye mégis szinte ugyan az, mint az aplasia esetében. A fejbőrön marad egy kopasz, haj nélküli terület, melyre azonban átültethetők a fejbőr más területéről kivett hajhagymák.

 

Cikkek hasonló témában:

Stressz és hajhullás

A hajhullás kivizsgálása

Foltos hajhullás

Női hajhullás okai

Hegesedő hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

Hajhullás férfiaknál

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Diffúz hajhullás

 


 

http://hajhullas.info.hu/congenital-hypotrichosis
 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!