E-mail

 

 

Congenitalis (veleszületett) AtrichiaSzinonimája: papular atrichia. Ritkán előforuló hajhullás típus, mely esetén a kutatók legelső ízben állapították meg, hogy egyetlen gén hibája okozza. Bár ez a rendellenesség nagyban hasonlít a hypotrichosishoz, mégsem ugyanaz. Congenital atrichiával rendelkező emberek ugyanis születhetnek hajjal, mint minden más gyermek, ám korai gyermekkorukban mégis elveszítik az összes hajukat, ami soha nem nő vissza.

A normál hajhagymák működését két sejttípus között kémiai kommunikáció határozza meg: a külső hámrétegben található keratinocyták és a fibroblastok (dermális papilla sejtek) között zajló folyamatok. Ez a két sejtcsoport biokémiai jeleket küld egymásnak, melyekkel biztosítják a haj növekedését. A sejteknek szoros kapcsolatban kell maradniuk egymással, hogy ez a folyamat fennmaradjon. Egy sejt populáció nem tud hozzájárulni a haj növekedéshez, ha nem kap jeleket a másik sejt csoporttól.


A congenital atrichia mechanizmusa nem teljesen ismert, de úgy tűnik, hogy a hajhagymák első nyugalmi (telogen) fázisában a korai gyermekkorban, a két sejttípus elválasztódik egymástól. A szőrtüszők visszahúzódnak, mint amikor a hajszál életciklusában a nyugalmi fázisba kerülnek. Általában a dermál papilla sejtek is visszahúzódnak ilyenkor és szoros kapcsolatban maradnak egymással, de congenital atrichia esetén ez nem így történik. Megszakad a kommunikáció közöttük, így a hajhagymák életében nem tud egy új anagén (növekedési) fázis létrejönni. A veleszületett atrichia általában genetikai eredetű és a családban öröklődik nemzedékről nemzedékre. A megbetegedés azonban kialakulhat gén hiba következtében is, ami spontán fejlődik ki egyes embrióknál. Vannak olyanok, akiknél alopecia universalist diagnosztizálnak, pedig veleszületett atrichia lenne a helyes diagnózis.


 

Cikkek hasonló témában:

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Hegesedő hajhullás

Hajhullás gyermekeknél

Örökletes hajhullás

Diffúz hajhullás

Átmeneti hajhullás

Hajhullás szoptatás idején

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!