E-mail

 

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Korunk helytelen táplálkozási szokásai hiányos táplálkozást eredményeznek, mely következtében a szervezet könnyen elsavasodik. A sav-bázis egyensúly felborulása többek között hajhullás kialakulását is maga után vonhatja.

A modern ember étrendjének 80%-át savasító élelmiszerek: magas cukortartalmú édességek, húsok, kávé, tej, fehérlisztből készült kenyerek, péksütemények, szénsavas üdítők teszik ki, a lúgosító zöldségek és gyümölcsök, a szénsavmentes innivalók viszont csak elenyésző mennyiségben, 20%-ban vannak jelen a mindennapos étkezések során.

A túlzott húsfogyasztás káros hatásai régóta ismertek, hiszen magas koleszterin tartalma miatt érelmeszesedést okoz. Egy szelet hús elfogyasztása során 5 gr. húgysav termelődik a szervezetben. A nagymennyiségű húgysav kiválasztására sem májunk, sem vesénk nem képes, így az lerakódik az ízületek, inak és idegek közé, ami köszvény, reuma és isiász kialakulását vonja maga után. A vér magas húgysavszintje egyéb gyulladásos folyamatokat (pl. szívbelhártya-gyulladást) is előidézhet. Ezen kívül számos kutatás szerint a civilizációs betegségek többsége összefüggésbe hozható a túlzott mértékű húsfogyasztással.

A sor azonban itt nem ér véget, hiszen a kóla és a különböző üdítő italok foszforsavban gazdagok, a buborékos italokat szénsavval dúsítják, a kávé és a tea csersavban gazdag, a sajt és a sózott, tartósított felvágottak salétromsavat termelnek, a cukorral és a finomlisztből készült tésztafélékből ecetsav lesz, a borból pedig kénsav.

A hiányos és helytelen táplálkozáshoz korunk emberénél általában rendkívül helytelen életmód is társul. A mozgáshiány, a stressz, a kevés alvás, a túlterheltség, a jövőtől való félelem a szervezetet még inkább a savasság irányába tolják. Ahhoz, hogy a savak ne károsítsák sejtjeinket, a szervezet megpróbálja a vér pH-értékét állandóan 7,2-7,4 között tartani. Emellett a savakat a szervezet saját ásványi anyagaihoz köti, így semlegesíti kémhatásukat, végül pedig salakanyagként elraktározza őket. Tartós savas állapot esetén az évek során a salaksó felgyűlik a kötőszövetekben.

A savak közömbösítéséből és a hiányos táplálkozásból fakadó nyomelem és ásványi anyaghiány felőrli a szellemi, testi és szexuális energiákat. Mindezek mellett bizonyított tény, hogy a betegségek 99%-nak hátterében a szervezet elsavasodása áll.

A szervezet elsavasodásából fakadó betegségek:

1. Állandó fáradtság érzése, migrén
A rendszeres mozgás hiányából fakadóan a szervezetben felhalmozódnak a stresszhormonok, melyek nem hagyják pihenni a szervezetet. A rendszeres ásványi anyag-, nyomelem- és vitaminhiány következtében a szervezet energiatartalékai elfogynak, így állandósul a gyengeség, a fáradtság érzése és a fejfájás. Egy ördögi kör alakul ki, hiszen a fáradt ember nagyon nehezen tudja rávenni magát a mozgásra, így idővel immunrendszere is legyengül.

2. Kalcium hiány/csontritkulás
A szervezet a csontokból és a véredények falából kalciumot von ki, hogy semlegesítse a savak romboló hatását. A kalciumnak fontos szerepe van a fogak és a csontozat felépítése mellett az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában. A kalcium hiány tünetei: csontritkulás, fogszuvasodás, hátfájás, derékfájdalom, szürke hályog, idült candidiasis, érelmeszesedés, memóriazavar, depresszió, viselkedésbeli változások.

3. Candidiazis
Az egészséges szervezetben az immunrendszer, a bennünk élő jótékony baktériumok és gombák kiegyensúlyozott állapotban, jó viszonyban vannak egymással. Ha az egyensúlyi állapot megbomlik azáltal, hogy az immunrendszerünk legyengül, vagy a jótékony baktériumaink mennyisége lecsökken, és a gombáknak kedvező táptalajt biztosítunk a nem megfelelő táplálkozás által, akkor hamarosan a gombák túlburjánzására és a vele járó kóros állapotok kialakulására számíthatunk. A candidiazis kialakulásában tehát nemcsak a gombák, hanem az egyén általános állapota a meghatározó, a gombás fertőzés csak egy másodlagos, valamilyen előző állapotára ráépülő folyamat.
A húsokban lévő antibiotikumok, amik az emésztőrendszerbe bejutva a jótékony baktériumok elpusztulását okozhatják.
A cukorban és fehérlisztben gazdag élelmiszerek nemcsak a gombák elszaporodását segítik, de az immunrendszert is gyengítik.
A hasmenés és a rostszegény táplálkozás következtében kialakuló székrekedés károsítja a bélflóra összetételét.
A candida elszaporodásával összefüggő betegségek: acne(pattanásos bőr), elhízás, pikkelysömör, irritábilis bél szindróma, endometrózis, idült fáradtság, meddőség, fejfájás, asztma, depresszió és pánikbetegség, autóimmun betegségek, hiperaktivitás, autizmus, középfülgyulladás, húgyúti gyulladások, fibromyalgia, seborrhoea, szív- és érrendszeri megbetegedések, vitiligo.

4. Szájszag, lepedékes nyelv
Savas szervezet esetén a szájban is gyorsabban elszaporodnak a gombák. A szájpenész fehér folt formájában jelenik meg a szájüreg nyálkahártyáján, vagy a nyelven fehér lepedékként. A nyelven ilyen esetekben gyakran figyelhető meg még a szürke, szürkésbarna lepedék is. A szájüregből a gombák fokozatosan a tápcsatornába vándorolnak. Ha biztosítottak a szaporodásukhoz szükséges feltételek, akkor a gombák hosszú, gyökér formájú fonalat képeznek, melyekkel átfúrják a bél falát és odarögzítik magukat. Ezeken a lyukakon keresztül ők maguk is átjutnak a keringésbe, de más kórokozók, emésztetlen élelmiszerek és méreganyagok is követik őket. A bélfalban lévő immunsejtek reagálnak erre az invázióra, megsemmisítve a kórokozókat, az emésztetlen ételek és mérgek ellen pedig ellenanyagokat (antitesteket) termelnek, ami idővel allergiához vezet. A gombák jelenléte folyamatosan ingerli a nyálkahártyát, így hosszantartó gyulladást, hurutot is okozhat. A bélfal a rátapadt gombáktól próbál megszabadulni, fokozva mozgását, ami fájdalmas görcsös-nyákos hasmenést eredményezhet.

5. Allergiás megbetegedések
Az allergia kialakulásának hátterében a szervezet egy bizonyos anyaggal kapcsolatos megváltozott reakciója áll. A folyamat eredményeként el kezd antitesteket termelni a szervezet károsnak ítélt alkotóelemével szemben. A méreganyagoktól és gombáktól terhelt, elsavasodott, valamint a különböző hiányállapotok miatt szenvedő szervezet egészséges működése könnyen felborul. A folyamat eredényeként asztma, különböző allergiás bőrbetegségek, valamint tej, tejcukor allergia, lisztérzékenység stb. is kialakulhat.

6. Daganatos megbetegedések
Az elhízás, az elsavasodott szervezet sok esetben összefüggésbe hozható a különböző daganatok kialakulásával. A leggyakoribb elhízással társuló daganat-féleségek a vastagbél, az emlő, a vese, a nyelőcső és a méhtest daganatos elváltozásai. A zsírszövet ugyanis hormontermelő szerv, többek között ösztrogént is termel, mely következtében megemelkedik a szervezet hormonszintje, ennek következményeként a hormonra érzékeny daganattípusok burjánzásnak indulhatnak.

7. Túlsúly
A fehérlisztben gazdag péksütemények, kenyerek, a sok cukorfogyasztás, a húsok rendkívül hizlaló hatásúak. A savas tápanyagok következtében a szervezet el kezd zsírsavakat termelni. Emellett a savas szervezetben fokozottan jelenlévő élesztő- és egyéb gombák akadályozzák a helyes emésztést. Az ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek nem tudnak felszívódni, így a különböző hiányállapotokra a szervezet állandó éhségérzettel reagál. Ebben az esetben is egy ördögi kör alakul ki, hiszen az agy állandóan azt az üzenetet kapja, hogy egyen, mire a szervezet újra megkapja a szokásos savas élelmiszeradagját. A folyat eredménye az elhízás, mely a valódi tápanyagokban hiányos túltápláltság eredménye.

8. Soványság
A savas szervezetben, mint már említettük elszaporodnak az élesztő- és egyéb gombák, melyek önző módon elvonják a tápanyagok egy részét a szervezettől, ami az arra hajlamos egyéneknél kóros soványságot eredményezhet. Ezen kívül a bélnyálkahártyán elszaporodott és megtapadt gombatelepek jelenlétükkel gátolják a különböző tápanyagok felszívódását - tehát felszívódási zavarokat okoznak – mely következtében hiányállapotok (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) alakulhatnak ki. A gomba egyébként szaporodásához nagy mennyiségű vizet, cukrot, vasat, magnéziumot, cinket és vitaminokat igényel, ami csak tovább fokozza a hiányállapotok kialakulásának esélyét és mértéket. Ne feledjük az egészséges szervezet nem túlsúlyos és nem sovány!

9. Hajhullás, hajritkulás, korpásodás
A hiányos táplálkozás, és a savas szervezetre jellemző rossz emésztés következtében a hajhagymák nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat, ami diffúz hajhullás kialakulását vonhatja maga után.
Másrészt, mint már korábban említettük, az elsavasodott szervezet hízásra hajlamos. A zsírszövet azonban hormontermelő szerv, mely nem csak a női hormonok termelődését fokozza. Az elhízott emberek szervezetében ugyanis a férfinemi hormonok jelenléte is megnövekszik, ami férfias típusú hajhullás, hajritkulás kialakulását eredményezheti. Savas szervezet esetén a fejbőr gyakran korpásodik, viszket.

10. Miteszerek
A miteszerek kialakulásának hátterében egyaránt állhatnak az elhízott, elsavasodott szervezetre jellemző hormonális problémák és a nem megfelelő táplálkozás is. A nagy mennyiségű csokoládé, kakaó, tej, zsíros sajtok, tejszín, cukor és finomított szénhidrátok, húsok, olajos magvak szintén elősegítik kialakulásukat.

11. Cellulitisz
Az elsavasodott szervezet a szövetekben, és a zsírsejtekben tárolja a felesleges zsírsavakat, mely folyamat látható eredménye a cellulitisz kialakulása.

A savasodás folyamatos előrehaladásának következménye a hajától, fogaitól megfosztott, súlyos csontritkulásban és egyéb betegségekben szenvedő, összeaszalódott ember!

 


Cikkek hasonló témában:

Hajhullás férfiaknál

Női hajhullás okai

Serdülők hajhullása

Hajhullás gyermekeknél

Örökletes hajhullás

Természetes hajhullás

Foltos hajhullás

Végleges hajhullás

Átmeneti hajhullás

Hajhullás szoptatás idején

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!