E-mail


Folliculitis decalvans

Szinonimái: Folliculitis decalvans faciei, Ulerythema sycosiforme, Folliculitis sycosiformis atrophicans, Lupoid sycosis.

A follicutilis decalvans a cicatricial alopecia (hegesedő hajhullás) egyik formája, mely során a szőrtüszők begyulladnak. Súlyos esetben szerkezetük károsodik, valamint a bőr hegesedéssel gyógyul, mely következtében maradandó kopaszságot eredményez. A betegség pontos oka ismeretlen, de a legtöbb esetben baktériumok (Staphylococcus aureus) jelenléte igazolható az érintett területeken.

Tünetei:
Bőrfájdalommal járó, gennyes pattanások (perifollicular pustulák) alakulnak ki a szőrtüszők körül. A bőr atrophiás, piros, duzzadt és érzékeny. A hajszálak a gyulladt területen kihullanak, ami megmarad, eltöredezik. A kisebb fertőzött területek összeolvadhatnak, nagy területeket érintve.


A betegség kezelése:
Antibiotikum orálisan: minociklin, tetraciklin, rifampicin, clindamycin, fuzidinsav, ciprofloxacin, dicloxacillin, súlyosabb esetekben kortikoszteroid is felírhat az orvos. Helyileg antibiotikumos kenőcs is alkalmazható. A fertőzés enyhíthető neomagnol-oldatos vagy kamillateás borogatással is. Maradandó hajhiány esetén hajátültetés jelenthet megoldást.


 

Cikkek hasonló témában:

Hajhullás férfiaknál

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Női hajhullás okai

Hegesedő hajhullás

Diffúz hajhullás

Hajhullás serdülőknél

Hajhullás gyermekeknél

Madarosis

Ophiasis

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!