E-mail


 

Hajhullás szoptatás idején, szülés után

 

 

Szinonimája: Alopecia postpartualis.


A szülés utáni hajhullás nem ritka jelenség, hiszen a terhes nők 40 - 50 %-át érinti. Hátterében, az anyai szervezetben végbemenő hormonális változások állnak, melyek a terhesség kezdeti szakaszában általában javítják a haj és a köröm minőségét, a szülés után azonban intenzív hajhullást eredményezhetnek.
Hajhullás szoptatás idején, hajhullás szülés után, terhesség után, Hajhullás szoptatás idején, hajhullás szülés után, terhesség után, Hajhullás szoptatás idején, hajhullás szülés után, terhesség után Nézzük meg közelebbről ezeket a hajállomány állapotára kezdetben pozitív, majd később negatív hatást gyakorló hormonális változásokat.

Hajszálaink életére kétféle hormon működése gyakorolja a legnagyobb hatást. Míg a női nemi hormonok (progreszteron és ösztrogén) meghosszabbítják, addig a férfi (androgén) hormonok lerövidítik a hajszálak növekedési fázisát, és hajhullást okoznak.


Terhesség idején a szervezetben jelentősen megemelkedik a női nemi hormonok szintje, melyek intenzívebb működésre késztetik a hajgyökereknél található hajképző mátrixsejteket.


A fokozott hormonális stimuláció hatására a szokásosnál hosszabbá válik a hajszálak élettartama, ezért tovább maradnak életszakaszuk anagén – növekedési – fázisában. A haj minősége is megváltozhat, így egyénenként a hajtípustól függően lehet göndörebb, egyenesebb, zsírosabb vagy éppen szárazabb. A faggyúmirigyek működése sokaknál fokozódhat, amitől a bőrt és a haj egyaránt zsírosabbá válik.

A szoptatás időszakában azonban - általában a szülést követő hármadik hónapban - hirtelen lecsökken az anyai szervezetben a női hormonok szintje. A változás hatására sok hajszál növekedése azonnal leáll, majd leválnak a hajszemölcsről. Ezzel belekerülnek életciklusuk utolsó fázisába: az átmeneti (katagén) fázisba. A szokásosnál sokkal intenzívebb hajhullás hátterében az áll, hogy azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, melyek élettartamát a korábban jellemző fokozottabb női nemi hormon jelenlét meghosszabbította. Tehát a szokásosnál sokkal több hajszál kerülhet életének utolsó fázisába, ezért alakulhat ki sok kismamánál akár ijesztő mértékű hajhullás is a szoptatás ideje alatt. Gyakran csomókban hullik 2-3 héten keresztül, a kihullott hajmennyiség meghaladhatja a napi 500 hajszálat is. A hajhullás kisebb-nagyobb mértékben akár 4-5 hónapig is tarthat, de a kismamák többségénél 4-5 hét után mérséklődik.

A hajminőség romlásához ebben az időszakban hozzájárulhat még a folyamatos kialvatlanságból fakadó fáradtság, a túlzott testi-lelki igénybevétel. Sokan úgy gondolják, a szoptatás is szerepet játszik a hajhullás kialakulásában, ez azonban megkérdőjelezhető hiedelem, mert általában azoknak a kismamáknak is hullik a hajuk, akik nem szoptatnak.

Ettől függetlenül nagyon kell vigyázni arra, hogy ne alakuljon ki vitaminhiány. Itt különösen a vashiány elkerülésére kell törekedni, mert nagyon erőteljes hajhullást tud eredményezni. Törekedjünk azonban arra, hogy ne vitamintabletta legyen az elsődleges vitaminforrásunk, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és magvakat, hogy természetes formában előforduló értékes tápanyagokkal erősítsük gyermekünk és önmagunk egészségét.

Amennyiben a szülést követő 6-9 hónapon belül nem normalizálódik a hajvesztés mértéke, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ennyi idő alatt véget kell érnie a hormonális változások hatásainak. A legtöbb esetben ilyenkor hormonpótlásra van szükség.
Aggodalomra nincs tehát ok, a kihullott haj a szülést követő 6-9 hónapon belül visszanő. Gyorsíthatjuk a hajhagymák regenerálódását, és a hajnövekedést a DR. IMMUN® 25 gyógynövényes Hajkúra Program alkalmazásával.


 

Cikkek hasonló témában:

Női hajhullás okai

Hajhullás serdülőknél

A hajhullás típusai

Természetes hajhullás

Diffúz hajhullás

Átmeneti hajhullás

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Stressz és hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

A hajhullás kivizsgálása

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!