E-mail


Lichen planus és a hajhullás

Szinonimái: Lichen ruber planus, (a lichen jelentése latinul zuzmó, a bőrgyógyászatban sömör, a ruber jelentése vörös, piros, a planus-é pedig sima, sík).

Autóimmun betegség, mely gyulladásos folyamatokat indít el a bőrön és/vagy a nyálkahártyán.

Tünetei:
A bőrön apró (1-3 mm átmérőjű), mérsékelten előemelkedő, fényes felületű, sokszögletű, éles határú vörös kiütések keletkeznek. A nyálkahártyán viszont szürkésfehér csíkok alakulnak ki, melyek kifekélyesedve nagyon fájdalmassá válhatnak. A szájon kívül a makkra és a vaginára is átterjedhet. Az idővel összeérő kicsiny foltok vörösses-lilás színű, (1-3 cm-es) egybefüggő, hámló felületet (plakkokat) képeznek. Esetenként intenzív viszketéssel is járhat. Előfordulási helyei: csukló hajlító oldal, alsó végtagok, keresztcsont területe, lábszárak, boka, nem szervek, száj, ajkak. A plakkok felszínén hólyagok keletkezhetnek (lichen bullus). A kiütések a fejbőrön foltos kopaszsághoz (alopecia areata) vezetnek.
Nőknél gyakrabban előfordul, mint a férfiaknál, általában 30-60 év között jelentkezik. Általában erős viszketéssel jár.

Kialakulásának okai:
Sokszor pszichés stresszt követően kialakuló ismeretlen eredetű


Kezelése:
A lichen planus tünetei enyhíthetők, de nem gyógyítható. Általában gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, és belsőleg alkalmazott allergia ellenes készítményekkel pár hét alatt elérhető a tünetmentesség. Súlyosabb esetekben hormontartalmú készítményeket is felírhat az orvos. A szájüregi fekélyeket gombásodás ellenes oldatokkal ecsetelik, fájdalom esetén evés előtt lidokaint tartalmazó szájöblítő is alkalmazható.
 

Kimenetele:

Lefolyása változó, általában makacs, hosszú évekig eltartó megbetegedés, mely gyógyulás után az esetek 20 százalékában kiújul.


 

Cikkek hasonló témában:

Tavaszi hajhullás

Végleges hajhullás

Átmeneti hajhullás

Hajhullás férfiaknál

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Gyógyszerek és hajhullás

Vashiány és hajhullás

Női hajhullás okai

Sugárterápia és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!