E-mail


Ophiasis

 

Szinonimái: alopecia areata ophiasis, körkörös hajhullás, csíkos kopaszság, foltos hajhullás, alopecia ophiasis
ophiasis, alopecia areata ophiasis, körkörös hajhullás, csíkos kopaszság, foltos hajhullás, alopecia ophiasis, ophiasis, alopecia areata ophiasis, körkörös hajhullás, csíkos kopaszság, foltos hajhullás, alopecia ophiasis, ophiasis, alopecia areata ophiasis, körkörös hajhullás, csíkos kopaszság, foltos hajhullás, alopecia ophiasisAz alopecia areata típusú hajhullás egyik külön kórformája, melynek lefolyása hosszabb ideig tart, rosszabb kimenetelű, és a legnehezebben kezelhető.

Tünetei:
Az ophiasis régi görög kifejezés (kígyó: ophis), melyet azért adtak a megbetegedésnek, mert kígyófarokhoz hasonlít a végső szakaszban. A hajhullásnak tehát azt a típusát jelölik vele, ahol a kopasz területek szeszélyes, kígyózó vagy köralakban folynak össze.

A hajhullás a halántékon és a tarkón csíkokban hullik ki, majd általában gyors ütemben továbbfejlődik, és átterjed más területekre is. A hajhiányos területek teljesen körülveszik a fejet, általában a fülig húzódnak. A kopasz foltok simák, nem korpásodnak, a szőrtüszők sem pusztulnak el. A hajhiányos területek szélein a hajszállak eltörnek, rövidek. Gyakran társul hozzá köröm-rendellenesség: csiszolópapírszerű, érdes felszínnel, gödröcskékkel. A folyamat előrehaladtával csupán néhány hajcsomó marad a fejbőrön. A betegek többségénél atópiás dermatitisz (idült gyulladásos, nagyon viszkető bőrbetegség) igazolható. Gyakran a köröm növekedésében is zavarok lépnek fel.

Oka: Autóimmun megbetegedés áll a hátterében, mely során a szervezet immunsejtjei gyulladásos folyamatot generálva megtámadják a hajhagymákat, megzavarják növekedésüket, majd hajhullást idéznek elő.

Kezelése:
Az alopecia areata-hoz hasonló, de a beteg gyógyulási esélye rosszabb. Azonban ennél a típusnál is tapasztaltak már éveken belüli spontán hajvisszanövést.


 

Cikkek hasonló témában:

Gyógyszerek és hajhullás

Vashiány és hajhullás

Trakciós hajhullás

Tavaszi hajhullás

Női hajhullás okai

Diffúz hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

Hegesedő hajhullás

A hajhullás típusai

Hajhullás férfiaknál

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!