E-mail


Serdülők hajhullásaSzinomimái: hajhullás teenager korban, hajhullás tinédzser korban, Alopecia Pubertatis
Serdülőkorban, a szervezetben nagyon sok minden megváltozik, a haj esetében is egy sor változás veszi kezdetét. Ebben az időszakban gyakran válik a haj zsírosabbá és nehezen kezelhetőbbé.

Hormonok
A haj minőséalopecia_pubertalis, serdülők, teenagerek, tinédzser, tinédzserek, hajhullása, hajhullás teenager-eknélgének romlásáért általában a szervezetben lezajló hormonális változások tehetők felelőssé: míg a nőknél a női hormonok (ösztrogén és progreszteron) szintje emelkedik meg, addig a férfiaknál az androgén hormonok termelődése fokozódik. A lányok szervezetében is termelődnek androgén hormonok, de 20-szor kisebb mennyiségben, mint a fiúknál. Ezzel ellentétben a fiúk szervezetében is termelődnek női hormonok, de azok is 20-szor kisebb mennyiségben fordulnak elő, mint a lányok szervezetében.

Annak ellenére, hogy a férfi hormonok ilyen alacsony szinten vannak jelen a női szervezetben, mind a két nemnél okozhatnak hajproblémákat, így hajhullást is. A női hormonok azonban folyamatosan ellensúlyozzák a férfi hormonok káros hatásait. Ezzel magyarázható, hogy a női hajproblémák általában enyhébbek és könnyebben kezelhetők, mint a férfiaknál jelentkezők.

Férfiaknál a hajhullás hátterében az esetek többségében a hajhagymák androgén hormonokkal szembeni érzékenysége áll. (Bővebben lsd.: férfias típusú hajhullás).

Teenager korban azért válik a haj zsírosabbá, mert a hormonális változások hatására a faggyúmirigyek mérete lényegesen megnövekszik, ami maga után vonja a faggyútermelődés fokozódását is. A faggyú célja, hogy védje a bőrt és a hajszálakat a kiszáradástól. Serdülőkorban a túlzott faggyútermelődés következtében a haj gyakran kellemetlen szagú, ami a zsírok levegővel való érintkezéséből (oxidációból) fakad.
A korpásodást hátterében gombásodás áll. Teenager korban a gombák számára ideális táptalajt jelentenek a fejbőrön fokozott mennyiségben megtalálható faggyú zsírsavai.

Fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek
A fogamzásgátló tabletták szedését már gyakran ekkor elkezdik a lányok, mely más típusú hormonális változásokat eredményez, azonban ez is vezethet hajhullás kialakulásához. Számos egyéb gyógyszer mellékhatása lehet hajhullás, ezért érdemes a tájékoztatókat elolvasni.

Extrém fogyókúra, anorexia, bulimia
Sok tizenéves számára nagyon fontos a jó megjelenés, szeretnének szépek és csinosak lenni, megfelelve korunk szépségideáljának. Mivel rettegnek a túlsúlytól, sokan kezdnek bele extrém diétába, mely a hiányos táplálkozás következtében hajhullást eredményezhet.

Hajápolás
Hajhullást okozhatnak a szoros frizurák, melyek a hajhagymák húzódásával járnak, de a hajsütés, hajvasalás, és a különböző vegyi anyagok: dauer, hajfestékek, zselé is nagymértékben roncsolják a haj minőségét, valamint hajhullást is okozhatnak.

Betegségek
Hajhullást okozhat többek között pajzsmirigybetegség, lupus, policisztás ovárium szindróma és cukorbetegség is.

 

Cikkek hasonló témában:

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Tavaszi hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

Gyógyszerek és hajhullás

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Stressz és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!