E-mailStressz és hajhullás


A stressz mindennapjaink természetes velejárójává vált, kiváltó oka a felgyorsult, rohanó életforma, a magas munkahelyi elvárások, az önbecsülés hiánya, a zaj, a tömeg, a határidők, a gyors technikai fejlődés. Ezeket a hatásokat stresszoroknak, a hatásokra adott válaszreakció pedig a stressznek nevezik. Amennyiben a hajhullás hátterében semmilyen komolyabb betegség nem áll, azonban életünk feszültségekkel, szorongásokkal teli, joggal gyanakodhatunk a stresszre, mint kiváltó okra, mely hajhullásunk hátterében áll.

Míg kis mennyiségű stressz jótékony hatást gyakorolt különböző problémamegoldások során, a tartós, túlzott stressz megbetegíti a szervezetet.
A stresszreakció során az agyalapi mirigy hatására fokozódik a mellékvese-stimuláló hormon termelődése, ami ösztönzi a még több kortizol előállítását. A kortizol az egyik fő stresszhormon. Ezen folyamatok hatására a szervezetben egyre több adrenalin és noradrenalin termelődik, mely érzelmi, mentális és testi szinten egyaránt hatás gyakorol az egyén életére.  Állandó „harckészültség” -ben telnek a mindennapok. Gyorsul a szívritmus, a mellékvesekéreg megnagyobbodik a kortikoszteroid túltermelés miatt. Az immunválaszokban résztvevő csecsemőmirigy és a nyirokcsomók elkezdenek sorvadni (az immunválaszt gátló kortizol hormon fokozott termelődése miatt). A gyomor-bél traktusban jelentkező fekélyekért szintén a fokozott kortizol termelődés a felelős.

Az állandó feszült állapot testi, és lelki síkon egyaránt számos betegséget alakíthat ki. Nemcsak az immunrendszert gyengíti le, hiszen okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket, infarktust, gyomorfekélyt, szorongást, neurózist, érelmeszesedést, feledékenységet, allergiát és bőrfertőzéseket is.

A bőrben is számos folyamat megváltozik, mert erei összeszűkülnek, pórusai összehúzódnak, felszíne hideggé, nyirkossá válik és fokozódik a verejtékképződés. Ezen folyamatok eredményeként romlik a bőr, a hajhagymák és a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása. Stressz hatására általában fokozódik a fejbőr zsírosodása, a haj nehezebben kezelhetővé válik. Megjelenhetnek különböző hámlással, gyulladással járó bőrbetegségek is a hajas fejbőrön, pl. pikkelysömör, ekcéma, szeborrea.

A hajhullás típusai stressz esetén:

1. Diffúz hajhullás
Stressz hatására a fentebb említett okokból fakadóan sokszor alakul ki hajhullás is, mely általában a telogén típusú, diffúz hajhullás formájában szokott megjelenni. A hajvesztés egyenlegesen a fejbőr egészét érinti, tehát nem foltokban hullik a haj.

Tartós stressz, fokozott pszichés és emocionális megterhelés, sokkos állapot hatására a hajhagymák növekedési (anagén) fázisukat hirtelen felfüggesztik, átlépnek a nyugalmi (telogén) fázisba, majd kihullanak. A stressz hatására bekövetkező hajhullás általában 3 hónap alatt rendeződik, amennyiben hat hónapnál tovább tart, már krónikus hajhullásnak számít.

2. Alopecia Areata
Más néven foltos hajhullás, mely során a hajas fejbőrön éles határú, kerek vagy ovális foltokban hajhiányos területek jelennek meg. Kialakulásának pontos okai nem ismertek, de autoimmun megbetegedésnek tartják. Az immunrendszer sejtjei megtámadják a hajhagymákat, melyek a támadás hatására kihullanak. Mivel a hajhagymák ilyen esetben szerkezetükben nem károsodnak, amint helyreáll a szervezetben az egyensúly, újra kinőnek. Az autoimmun betegségek kialakulásának, fellángolásának hátterében a genetikai tényezők mellett a tartós stressz nagyon fontos szerepet játszik.


3. Trichotillomania
A hajtépés pszichés eredetű, kényszerbetegség, mely során a betegek feszültség-levezetés céljából szándékosan csavargatják, húzogatják, tépkedik ki hajszálaikat. Vannak akik a szemöldöküket, szempillájukat, szakállukat sem kímélik.

Tartós, 6 hónapnál hosszabb ideig tartó hajhullás esetén érdemes kivizsgálás útján meggyőződni arról, hogy nem áll komolyabb megbetegedés a hajhullás, hajritkulás, vagy kopaszodás hátterében.
Hajhullást okozhat vas- és vitaminhiány, pajzsmirigy megbetegedés, gyulladásos gócok, rosszindulatú daganat, magas láz, súlyos fertőzések, májbetegség, veseelégtelenség, krónikus vérvesztés.

Stressz miatt gyakrabban hullik a nők haja, mint a férfiaké. Általában olyan egyéneket érint, akik a tartós stresszt nem tudják levezetni, szorongásra, depresszióra hajlamosak., önértékelési gondokkal küzdenek, így állandó megfelelési kényszer hajtja őket. Emberi kapcsolataikban sok a konfliktus, ami kialakulhat a munkahelyükön, de jelentkezhet családi szinten is.

Kezelése
A hajhullás kezelését ebben az esetben a stresszorok kiiktatásával kell kezdeni. Hatékony lehet pszichológus, vagy pszichiáter segítsége, az önértékelés növelése, stresszoldó módszerek elsajátítása, a rendszeres mozgás, sport beiktatása, a jó alvás biztosítása, a helyes légzés, jógázás elsajátítása.


 

Cikkek hasonló témában:

Gyógyszerek és hajhullás

Vashiány és hajhullás

Trakciós hajhullás

A hajhullás kivizsgálása

Hegesedő hajhullás

Diffúz hajhullás

Hajhullás férfiaknál

Női hajhullás okai

Hajhullás serdülőknél

Hajhullás gyermekeknél

Örökletes hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!