E-mail

 

Szeborrea, Seborrhoea és a hajhullás

 

Szinonimái: seborrhoea capitis
A seborrhoea nemcsak esztétikai probléma, kezeletlenül az egész testfelszínre átterjedhet. A fejbőrön hajhullást, hajritkulás, kopaszodást idézhet elő. Gyulladásos formája elpusztíthatja a hajhagymákat, mely esetén, ha a bőr hegesedéssel gyógyul, az érintett területeken tartós kopaszság kialakulását is maga után vonhatja. A zsíros, korpás bőrréteg tartós jelenléte elzárhatja a hajhagymák elől az oxigént, ami ugyancsak hajhulláshoz vezethet.

Kialakulásának okai

alopecia_seborrhoica, szeborrea, seborrhoea, hajhullás

A betegség kialakulása elsősorban genetikai adottságoktól függ. A bőr faggyúmirigyei túlságosan sok váladékot termelnek. A váladék elszarusodott hámsejtekből áll, melyek elzsírosodnak. Aszerint, hogy a váladékban a zsír, vagy a sejtes elem található túlnyomó, többségben két típust különböztetünk meg:


Szeborrea Oleosa: az arcon fordul elő, mely esetén a váladékban a zsír aránya nagyobb, mint a hámsejteké.
 

Szeborrea Siccát: a hajas fejbőrön képződő zsiradékban viszont a hámsejtek aránya nagyobb, így a bőr vízhiányos, száraz, fénytelen és hámlik.

 

A pityrosorum ovale nevű gomba kedvenc táptalaja a zsír, ezért könnyen elszaporodik a faggyúban bővelkedő területeken. A gombák fokozott jelenléte irritálja, ebből fakadóan fokozott osztódásra készteti a fejbőr epidermisz-sejtjeit. A képződött sejtek elszarusodnak, majd korpa formájában távoznak.
Az irritáció hatására bőrgyulladási is kialakulhat, amit seborrhoeás dermatitisnek (más néven: seborrheás ekcéma) nevezünk. A kiütések viszkethetnek, a gyulladt terület széle piros, teteje sárgás. A bőr nedvezhet, sebesedés is kialakulhat. A szeborrea kezelés hiányában a test bármelyik részére átterjedhet.

A faggyúmirigyek aktivitását elsősorban az andogén hormonok határozzák meg, ezért szenvednek sokan pubertás kortól kezdődően - a hormonszintek változásából fakadóan – a zsírosan fénylő, pattanásokkal és aknékkal (elzáródott pórus) teli arcbőrtől. Az élet későbbi szakaszaiban különböző gyógyszerek (fogamzásgátló tabletták), terhesség, valamint a menstruációs ciklus is hormonális változásokat idézhet elő, fokozva a faggyúmirigyek működésének intenzitását.
A szeborrea kialakulását ezen kívül elősegítheti a helytelen életmód is: az állati fehérjében gazdag táplálkozás, mozgásszegény életmód, méreganyagok felhalmozódása, a szervezet elsavasodása, valamint a stressz.

 


Tünetei

Leggyakrabban a hajas fejbőrön és az arcon fordul elő. Kialakulhat még a hát felső részén és a mellkason. Szeborrea esetén az arc erősen fénylő, olyan mintha mindig olajjal lenne bekenve, gyakran található akné vagy miteszer az ilyen arcbőrön. Létrejöttük oka, hogy a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, ami aztán gyulladásos folyamatot indít el az érintett területen.

A seborrhoea és psoriasis kapcsolata
A psoriasis (pikkelysömör) sok esetben seborrhoeával kezdődik. A beteg fejbőre korpás és zsíros, ezért orvoshoz. Nem megfelelő kezelésekben részesül, ezért idővel a tünetek fokozódnak, és átalakulnak. A hámló fejbőrlemezkék nagyobbak lesznek, a bőr pedig bevörösödik. A seborrhoea fokozatosan átalakult psoriasisá.


Seborrhoeás dermatitis


Krónikus lefolyású, nem gyógyítható bőrbetegség, mely általában a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt szeborrea esetén alakul ki. A megbetegedés során a faggyúmirigyek fokozott aktivitásából fakadóan túl sok faggyút (sedum) termelnek. A nagy mennyiségű faggyúban elszaporodó a pityrosporum ovale gomba (Malassezia) fertőzést okoz, mely következtében bőrgyulladás (dermatitis) alakul ki. A hajas fejbőrön a hajhullás kialakulásához vezethet.

Előfordulási helyek
Felnőtt korban a hajas fejbőrön, a nasolabiális redőben (az orrtól az ajakig futó ránc), a szemöldök területén, a fülben, a fül mögött, a szegycsont fölött szokott kialakulni.
Gyermekeknél pedig a hajas fejbőrön, arcon, szemöldök területén, hónaljban, köldök körül és törzsön figyelhető meg.

Tünetei
Felnőtteknél a bőr piros (erythemás), viszket, időnként gyulladásos jellegű, a lehámló bőrlemezkék apró méretűek.
Gyermekeknél a fejbőrön nagyon gyakori a szeborrea, mely esetén méréskelten gyulladt, sárgás, olajos jellegű, és zsíros tapintatúvá válik a bőr, a lehámló bőrlemezek nagyobb méretűek, mint a felnőttek esetében.

Kezelése
Folyamatos, tartós kezelést igényel, mely során lényeges szempont az érintett terület körültekintő tisztítása, valamint a faggyútermelés, a gombák számának és a gyulladás mértékének a csökkentése. Érdemes magas aktívanyag tartalmú samponokat választani a hatékony tisztítás érdekében. A DR. IMMUN® 25 gyógynövényes Hajsampon nemcsak rendkívül magas aktívanyag tartalommal rendelkezik, hiszen emellett 25 gyógynövény jótékony, biológiailag aktív hatóanyagaival segíti elő a fejbőr regenerálódását.
Gyulladás esetén szteroid tartalmú krémeket írhat fel az orvos.

Lefolyása
A betegség hullámzó lefolyású, általában télen, tavasszal rosszabbodik, valamint stressz hatására fokozódik.

 

Cikkek hasonló témában:

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Stressz és hajhullás

Tavaszi hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

Gyógyszerek és hajhullás

Vashiány és hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!