E-mail

 


Teljes kopaszság

 

Szinonimái: Alopecia areata totalis, Alopecia totalis, Alopecia diffusa, Alopecia areata maligna.
 

Két típusát különböztethető meg, a kopaszodás mértékétől függően.

1. Alopecia areta totalis
Az alopecia areata (foltos hajhullás) előrehaladott formája, mely során a fejbőrön keletkezett kopasz foltok fokozatosan összeérnek, így a haj teljes elvesztéséhez vezet. Nehezen kezelhető kórkép, gyakran nem érhető el a későbbi hajvisszanövés. Kialakulásának pontos oka nem tisztázott, autoimmun betegségnek tartják. Bővebben a foltos hajhullásnál lehet olvasni róla.

2. Alopecia areta universalis
Az alopecia areata totális előrehaladott formája, mely során a fej teljes hajvesztése mellett, a test egyéb részein is kihullik az összes szőrzet (szemöldökök, szempillák, szakáll, teljes testszőrzet). Általában gyulladásos reakcióval jár együtt, ami károsítja a mátrixsejteket. A gyulladás lezajlását követően a szőrtüszők újra funkcionálhatnak, de előfordulhat, hogy inaktívak maradnak, elpusztulnak. Prognózisa kedvezőtlen.

Lefolyása:
Alopecia totalis és alopecia universalis esetén a betegeknek kevesebb, mint 10%-ánál szűnik meg a probléma. (MacDonald Hull SP,Wood ML, Hutchinson PE, Sladden M,Messenger AG.Guidelines for the Management of Alopecia Areata. Br J Dermatol 2003;149(4):692–694

 

Cikkek hasonló témában:

Örökletes hajhullás

Természetes hajhullás

Hegesedő hajhullás

Diffúz hajhullás

Női hajhullás okai

A hajhullás típusai

Helytelen táplálkozás és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Foltos hajhullás

Végleges hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!