E-mail

 
 

Természetes hajhullás


Egy hajhagymából az életünk során kb. 25 db hajszál nő ki. Az újonnan képződő hajszálak távozásra késztetik a régebbieket. A szakaszos hajnövekedésből adódóan, tehát minimális mértékű hajhullás egészséges embereknél is normálisnak tekinthető. A szakemberek szerint ennek a természetes hajvesztésnek – más néven fiziológiás hajhullásnak - a mértéke nem haladhatja meg a napi 50 - 80 hajszálat.

Életünk különböző szakaszaiban azonban megfigyelhetőek olyan periódusok, amikor a hajhullás különböző természetes folyamatokra visszavezethetően fokozódhat.

 

  • Az újszülötteknél például a 6.-8. héten következhet be erős hajhullás, ami a természetes hajváltás következménye. A következő hónapok során automatikusan beindul az új haj növekedése.
  • Serdülőkorban a férfi nemi hormonok (tesztoszteron) fokozottabb termelődése nemcsak a férfi nemi jelleg kialakulásért felelősek, mert sok esetben hajhullást is okoznak.
  • Nőknél szülés után kb. a 8. héttől figyelhető meg általában erős hajvesztés. A jelenség hátterében az áll, hogy terhesség alatt - hormonális változások hatására - a hajszálak életciklusa egy azonos ponton megáll és sok hajszál ugyanabban a fázisban „várakozó” állapotba kerül. Ezért terhesség alatt általában minimálisra csökken a természetes hajhullás. Szülés után azonban ez a sok hajszál hirtelen egyszerre jut el élete utolsó fázisába, így egyszerre hullnak ki. A szülés követő hajhullás csak akkor tekintő kórosnak, ha fél év után is fennáll.
  • Nőknél bizonyos fogamzásgátló tabletták szedését követően is megfigyelhető hasonló hajvesztés.
  • Hajunk életében ciklikusság figyelhető meg az évszakok változásával is, ugyanis tavasszal és ősszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség. 
  • Idősebb korban a hajszálak elvékonyodnak, a szőrtüszők el kezdenek sorvadni. A hajszálak mennyiségének csökkenésével fokozatosan ritkul a haj.


A hajhullás tehát akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és nem követi az új hajszálak növekedése. Amikor valaki elveszít naponta 200 hajszálat, de ugyanennyi hajszála kezd el újra nőni helyette, nem kell aggódnia. Problémát csak az okoz, ha kevesebb hajszál nő ki újra, ami a hajritkulását vonja maga után.

 

Cikkek hasonló témában:

Hajviselet és hajhullás

Gyulladásos betegségek és hajhullás

Stressz és hajhullás

Elsavasodott szervezet és hajhullás

Vegyszeres kezelések és hajhullás

Sugárterápia és hajhullás

Pajzsmirigybetegség és hajhullás

Helytelen táplálkozás és hajhullás

A hajhullás kivizsgálása

Tavaszi hajhullás

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!