E-mail


Tinea Capitis és a hajhullás

 

Szinonimái: Tinea tonsurans, Trichophytia capitis, Scalp ringworm, Fejbőr Trichophyta gomba okozta betegsége, Microsporia capitis, Herpes tonsurans, Hajas fejbőr Microsporum gomba okozta fertőzése, Microsporum canis infection in human scalp, Ringworm of the scalp, Tinea tonsurans, Black-dot tinea capitis, Microsporum infection of the head skin, Tinea a hajas fejbőrön

tinea_capitis, hajhullás, gombás fejbőrbetegség, gombás fertőzés, fejbőr, hajhulllás
 
Tünetei:


A hajas fejbőrt, a szempillákat és a szemöldököt érintő Microspora és Trichophyton gombafajok által okozott fertőző betegség. A fertőzést tárgyak, állatok és emberek egyaránt átadhatják. Gombás fertőzés (dermatophytosis) kisgyermekkorban és iskoláskorban fordul elő a leggyakrabban, felnőtteknél ritkán.


Jellegzetes tünete a bőrpír (erythema), viszketés, szarupikkelyes hámlás, hasonlóan ahhoz, mintha liszttel lenne beszórva a fejbőr. Az érintett területeken a kopaszodás jellegzetesen kör alakú foltként jelentkezik (foltos hajhullás), a megmaradt hajszálak pedig azonos magasságban letöredeznek.
 

A fertőzést leggyakrabban a dermatophytes fajok Trichophyton és Microsporum nemzettségei okozzák, a hajas fejbőrön. Azonban legalább nyolc dermatophytes faj hozható összefüggésbe a tinea capitissel. Trichophyton fertőzés elsősorban Közép-Amerika, az Egyesült Államok, valamint Nyugat-Európa egyes részein fordul elő. A Microsporum fajok okozta fertőzések pedig Dél-Amerikában, Dél- és Közép Európában, Afrikában és a Közel-Keleten szokványosak.
Vannak hordozó területek is, melyek lakosságánál a gomba jelen van a fejbőrön, de klinikai tüneteket nem okoz.

A kórokozók és a tünetek alapján a tinea capitis három fő típusát különböztetik meg:
1. Trichophytosis (Szinonimája: Tinea Trichopbytina) Kórokozói: Trichopyton mentagrophytes, Trichopyton verrucosum Trichopyton tonsurans, Trichopyton violaceum.
Felületes gombás fertőzés, mely esetén száraz, nem gyulladásos, általában szögletes foltok jelennek meg a hajas fejbőrön. Ha a hajszálak letörnek, a hajtüsző nyílásainál fekete pontok maradnak.

2. Microsporosis (kórokozója: Microsporum canis, Microporum audouini).
Szinte kizárólag gyermekkorban előforduló bőrbetegség, mely ugyancsak hajhullást okoz. Kezdetben kis piros pattanások jelennek meg a fejbőrön a hajszálak körül, melyek később el kezdenek pikkelyesedni, így lisztesen hámló területek alakulnak ki. Végül pedig a hajszálak 1-3 milliméterrel a bőr felett letöredeznek. Gyakran kapják el a gyermekek beteg macskáktól, kiscicáktól, de fertőzött fésű, hajkefe is lehet a betegség okozója.

3. Favus (Szinonimái: tinea favusa, tinea favosa) Leggyakoribb kórokozója a Trichopyton schoenleini. Leginkább csecsemő és kisgyermekkorban kialakuló bőrfertőzés. Európában nagyon ritka, elsősorban Közel-Keleten és Dél Afrikában fordul elő különösen rossz higiénés körülmények között élőknél. Jellegzetes tünete sárgás, kerek, csésze alakú kérges lerakódás (pajzsocska, plakk, scutulum, scutula); mely a hajszálakat körülveszi. A beteg bőrfelület egérvizelet szagú. A plakkok eltávolítása vagy elválása után vörös sebfelületek maradnak vissza, melyek általában hegesedéssel gyógyulnak, így maradandó kopasz területek kialakulását eredményezhetik.


A fertőzés érintheti csupán a bőrfelszínt, de lehúzódhat akár mélyebben fekvő területekre is.
a, Felszíni fertőzés esetén a hajas fejbőrön a tünetek a következők: hajhullás, éles határú, kerek, vörös, finoman hámló kopasz foltok a hajas fejbőrön. A gombás felszíni fertőzések leggyakoribb formái a lábmycosis és a körömlemezek gombás károsodása.

b, A mély gombás fertőzés elnevezése Kerion Celsi (szinonimája: Tinea Capitis kerion). Tünetei: erősen gyulladt, körülírt elődomborodó plakkok, hajhullás, hajhiányos, kopasz terület(ek) gennyhólyagok a szőrtüszőkön, nyaki nyirokcsomók duzzanata. A mély fertőzés gyógyulhat hegesedéssel, mely következtében maradandó kopasz foltok alakulnak ki a fejbőrön.


A diagnózis felállítása:
Kórtörténet és fizikális vizsgálat alapján történik. A tine capitist azonban esetenként nehéz megkülönböztetni más bőrbetegségektől, mint pl a pikkelysömörtől, a seborrhoeas dermatitis-től , ezért ha a diagnózis nem egyértelmű, a gyulladt folt aktív széléről vett bőrkaparékot kálium-hidroxidba helyezik, mely kimutatja a gombafonalak jelenlétét. A bőrkaparékot gombatenyésztésre is küldhető, ez azonban kevésbé hasznos, mivel a gombák növekedéséhez akár 6 hétre is szükség lehet. Microsporosis esetén a levett bőrkaparék Wood-féle réslámpával megvilágítva fluoreszkál)


Kezelése:


A tinea capitis esetében a helyi kezelések általában nem hatásosak, ezért orálisan, gombaellenes szerek: flukonazol, terbinafin, grizeofulvin vagy intrakonazol adásával kezelik. A grizeofulvin adagja gyermekeknek 6–8 héten keresztül naponta 10–20 mg, felnőttek 6–8 héten át naponta 500 mg-ot szedhetnek. A terbinafint gyermekeknél előforduló tinea capitis kezelésére engedélyezték, mely esetén 2–4 hétig tartó kezelésre van szükség.

 

Cikkek hasonló témában:

Női hajhullás okai

Hajhullás serdülőknél

Természetes hajhullás

Hajhullás gyermekeknél

Örökletes hajhullás

Hajhullás férfiaknál

Foltos hajhullás

Hajhullás szoptatás idején

Végleges hajhullás

 

 

 

Átmeneti hajhullás

http://hajhullas.info.hu/-atmeneti-hajhullas

 

 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!