E-mail


Trakciós hajhullás

traction_alopecia
Szinonimái:  Trakciós alopecia, húzódással járó hajviselet, Traction alopecia, hajhosszabbítás és hajhullás

Azok a hajviseletek, amelyek a hajszálak hosszantartó húzásával, feszülésével járnak, hajhullást eredményezhetnek. Gyakran tehető felelősség átmeneti hajhullás kialakulásáért.


Kiváltó okok: 


Általában akkor alakul ki, amikor valaki huzamosabb ideig ugyanolyan módon hordja a haját, pl.: konty, lófarok, szoros fonat, afrofonat.
 

Hajhosszabbítás is okozhat hajhullást, mert a hajszálak tartósan rendkívül nagy terhelésnek, húzódásnak vannak kitéve, ami a hajtüszők begyulladásához vezethet. Fokozza a kockázatot a hajcsavarók rendszeres használata, a hidrogénezés, a rendszeres színezés, a tartóshullám is.

 

Figyelmeztető jelek: fokozódó hajvesztés, hajritkulás, érzékeny, viszkető fejbőr, kopasz foltok, bőrkiütés, gennyes hólyagok, piros foltok a fejbőrön.
 

Kimenetele:


A hajszálak húzódásának megszüntetése után általában abbamarad a hajhullás, és újranő a haj.
Ritkán krónikus szőrtüszőgyulladás (folliculitis) alakul ki trakciós alopecia esetén. A fejbőr gyulladásos folyamatai pedig sok esetben hegesedéssel gyógyulnak, így az ilyen területeken végleges a kopaszodás!

A krónikus trakciós alopécia emellett fibrózist (rostos szövet képződése) alakíthat ki a hajhagymák körül, ami ugyancsak megsemmisíti a szőrtüszőket. A folyamat ebben az esetben is visszafordíthatatlan hajvesztést eredményez.

Ezért a problémát jelző tüneteket nagyon komolyan kell venni. Hajhullás esetén azonnal változtatni kell a frizurán. Engedni kell, hogy a hajhagymák ki tudják pihenni magukat és regenerálódjanak.


Amit a beteg tehet:


Ha hegesedés alakul ki, egyetlen megoldás a hajátültetés lehet.

 

Cikkek hasonló témában:

Vegyszeres kezellések és hajhullás

Hajviselet és hajhullás

Hajhullás férfiaknál

Hajhullás szoptatás idején

Hajhullás serdülőknél

Női hajhullás okai 
 
LinkcsereOldaltérképImpresszumhairwellness.hudrimmun.com

Minden jog fenntartva © dr. Immun kft. 2011

Az oldal bármely részletének másolása tilos! Szerzői jog védi!